Ingredience: | |||||
kuřecí maso na polévku | dle potřeby | voda | 2 l | zázvor | 3 plátky |
česnek | 4 stroužky | sůl | 1/2 lžičky | drcený pepř | 1/2 lžičky |
tmavá sojová omáčka | 1 lžíce | česnek | 4 stroužky | hlíva ústřičná (čerstvé houby shitake) | 200 g |
olej | 2 lžíce | mirin omáčka (víno Shaoxing) | 1 lžíce | světlá sojová omáčka | 1 lžíce |
kuřecí prso | 1 ks | jarní cibulka (pórek) | 2 ks | Udon nudle | dle potřeby |
Udon nudle: | |||||
hladká mouka | 250 g | tapiokový škrob | 50 g | mořská sůl | 15 g |
vlažná voda | 130 ml |
Dnes byla k večeři Japonská kuřecí Udon polévka s houbami. Nudle jsem dělala doma. Koupila jsem si nový váleček a bylo třeba ho vyzkoušet.
Pokud chcete vyrobit svoje vlastní Udon nudle, tak mám pro vás velmi jednoduchý recept, při kterém zaručeně odbouráte velké množství stresu.
Pokud máte možnost koupit balíček čerstvých, tak ušetříte přibližně tři hodiny času.
Nebuďte ale srábotky a pojďte do toho!
Jako s prvním je nejlepší začít s nudlemi. Práce s těstem je celkem úporná, ale pokud zvolíte tradiční zpracování nohami, tak to bude i zábava.
Sůl si dokonale rozpusťte ve vodě. Mouku smíchejte se škrobem a po částek přilijte osolenou vodu. Místo hladkého těsta vám vznikne taková žmolenka. Nelekejte se....takto to má vypadat. Těsto na nudle je takové houževnaté a i nudle jsou krásně žvýkavé.
Když máte tedy hroudu těsta, které drží pohromadě silou vůle, dejte ho do igelitového sáčku a položte na zem. Teď už jen šlapejte, dokud nemáte placku. Srolujte - otočte o 90° a znova otočte. Tento proces opakujte 6x.
Poté přeložte a nechte v sáčku odležet 15 minut.
Stočte do koule a dejte opět do sáčku na 4 - 6 hodin. Těsto potřebuje čas na fermentaci, díky které se s ním bude lépe pracovat a i chuť bude úplně jiná.
Těsto vytáhněte a na stole poprášené škrobem rozválejte na placku 3mm silnou.
Znova poprašte škrobem - složte jako harmoniku a nakrájejte na 3 mm silné nudle.
Oprašte škrob a můžete dát vařit 5 minut.
Uvařené nudle je třeba dobře proprat ve studené vodě.
VÝVAR
Do hrnce a nebo tlakového hrnce dejte kuřecí maso na polévku, pepř, plátky zázvoru, sůl a sojovou omáčku s vodou. Vývar vařte do změknutí masa.
Vývar sceďte a seberte přebytečný tuk.
Hlívu ústřičnou si natrhejte na proužky a česnek pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni opečte česnek.
Vložte i houby a jak víno, tak i sojovou omáčku.
Restujte, dokud se neodpaří většina tekutiny.
Omáčka mirin je nasládlá a pokud ji neseženete, použijte víno Shaoxing.
Houby s česnekem dejte stranou a pomocí naběračky vývaru odvařte vše, co zůstalo na pánvi.
Obsah vraťte k vývaru a můžete kompletovat polévku
Do misky si dejte nudle, obrané kuřecí maso, houby s česnekem, jarní cibulku na tenké nudličky a kdo má rád, tak i mungo klíčky.
Jestliže chcete, aby maso v polévce vypadala lépe, tak opečte plátek kuřecích prsou a nakrájejte úhledné nudličky.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI