Kuřecí vývar: | |||||
kuřecí maso - ideálně skelet a křídla | cca 1 kg | voda | 2,5 l | mrkev, oloupaná a nakrájená na menší kusy | 2 ks |
menší celer, oloupaný a nakrájený na menší kusy | 1/2 ks | řapíkatý celer | 1/2 ks | menší žluté cibule, oloupané | 2 ks |
sůl | dle chuti | celý černý pepř | dle chuti | nové koření | 2 kuličky |
bobkový list | dle chuti | čerstvý rozmarýn | kousek | tymián | snítek |
čerstvá petrželka | dle chuti | zázvor (lze vynechat) | kousek | olivový olej / slunečnicový olej | dle potřeby |
Dokončení polévky: | |||||
velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo | 1 ks | petrželka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo | 1 ks | pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti | máslo | kousek | ||
Bylinkový svítek: | |||||
vejce - bíly a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh) | 2 ks | polohrubá mouka | 50 g | sůl | dle chuti |
nasekaná petrželka (pažitka) | hrst | máslo | dle potřeby |
Podzim si žádá teplejší jídlo, které prohřeje a dodá vitamíny a minerály na boj s podzimními rýmičkami a k tomu je ideální poctiví kuřecí vývar. A místo obvyklých nudlí si uděláme dobrý bylinkový svítek.
Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.
Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.
V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše, co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.
Dokončení polévky:
Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.
Bylinkový svítek:
V míse utřeme žloutky s moukou, osolíme, přidáme bylinky a opatrně vmícháme sníh. Poté už jen směs vetřeme na rozpálenou pánev s máslíčkem a z obou stran opékáme dozlatova. Nyní natrháme nebo nakrájíme a podáváme s vývarem.
Dobrou chuť
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI