Ingredience: | |||||
cibule | 1 ks | celer | 3 řapíky | větší květák | 1/2 ks |
uvařená cizrna | 1 menší šálek | zeleninový vývar | 1 l | mletá kurkuma | 1 lžička |
ghí nebo olej | 1 lžícee | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
chilli paprička | dle chuti | čerstvý koriandr | dle chuti |
Květák…květákový mozeček…smažený květák s tatarskou omáčkou a bramborem…také se vám vybavují při vyslovení této zeleniny pouze tyto pokrmy? Pokud ano, rozhodně čtěte dál, protože květák je mnohem zajímavější a variabilnější surovina, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit nejednu zdravou a chutnou lahůdku. Nejen, že je skvělým zdrojem minerálů a vitamínů, ale dává se do spojitosti také s prevencí rakoviny díky svému významnému obsahu fytochemických antikarcinogenů.
Květák je také velice vhodná surovina při redukční dietě. Přestože obsahuje pouze minimum sacharidů a tuků, má skvělé sytící vlastnosti a může tedy sloužit jako vhodný základ vašeho jídla. Skvělým tipem je právě zpracování květáků ve formě polévky, skvěle zasytí, zahřeje a navíc si pochutnáte!
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme ji lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme na menší kousky pokrájený řapíkatý celer a společně ještě několik minut restujeme. Do tohoto základu vlijeme pár lžic horkého vývaru a zaprášíme kurkumou. Tekutinu přidávám proto, aby se kurkuma nespálila a nezkazila tak chuť polévky. Necháme vývar odpařit a ještě lehce zarestujeme. Nakonec přisypeme cizrnu a květák rozebraný na drobné růžičky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod poklicí vařit do měkka. Přibližně po 20 minutách by měl být květák měkký. V tuto chvíli už stačí jen polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit solí a pepřem. Nakonec vmícháme do polévky posekanou chilli papričku a necháme ještě lehce prohřát. Podáváme bohatě posypané posekanými lístky čerstvého koriandru.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI