Ingredience: | |||||
České Ghíčko Bio | dle potřeby | malá petržel | 2 ks | pórek | 50 g |
malý květák | 1 ks | patizon | 1/4 ks | mletý kmín | dle chuti |
kysané zelí | 3 - 4 lžíce | umeocet | dle chuti | sůl | dle chuti |
voda | 1 l | polníček | na ozdobení |
Polévky u nás máme moc rádi, nedovedu si představit den bez polévky. Dnes jsem dostala chuť na kyselou variantu polévky, a jelikož mám květáku neustále dostatečnou zásobu, rozhodla jsem se polévku připravit právě z něj. Květák je bohatým zdroje vápníku a dalších cenných živin, umeocet podpoří trávení. Patizon napomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu, snižuje hladinu tuku v krvi, má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami.
Než se pustíme do přípravy polévky, připravíme si zeleninu na polévku. Oloupeme, vydlabeme a pokrájíme patizon, oloupeme, pokrájíme petržel, nakrájíme pórek, rozebereme květák na malé růžičky.
Když máme zeleninu připravenou, pustíme do se přípravy polévky. Na Ghí orestujeme pórek, přidáme petržel, patizon, květák, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme 3-4 lžíce kysaného zelí. Do připravované polévky přidáme mletý kmín, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme nebo rozmačkáme, přidáme dle chuti Umeocet a dle chuti dosolíme. Umeocet je přirozeně slaný, tudíž doporučuji dosolit polévku až nakonec. Polévku ozdobíme oblíbenými bylinkami, které by nyní neměly chybět, například petrželovou natí, já ozdobila před servírováním polníčkem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI