Květákova polévka s patizonem, pórkem, petrželkou, kysaným zelím, kmínem a umeoctem zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebymalá petržel2 kspórek50 g
malý květák1 kspatizon1/4 ksmletý kmín dle chuti
kysané zelí3 - 4 lžíceumeocet dle chutisůl dle chuti
voda1 lpolníček na ozdobení
České Ghíčko Bio dle potřeby, malá petržel 2 ks, pórek 50 g, malý květák 1 ks, patizon 1/4 ks, mletý kmín dle chuti, kysané zelí 3 - 4 lžíce, umeocet dle chuti, sůl dle chuti, voda 1 l, polníček na ozdobení

Příprava

Polévky u nás máme moc rádi, nedovedu si představit den bez polévky. Dnes jsem dostala chuť na kyselou variantu polévky, a jelikož mám květáku neustále dostatečnou zásobu, rozhodla jsem se polévku připravit právě z něj. Květák je bohatým zdroje vápníku a dalších cenných živin, umeocet podpoří trávení. Patizon napomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu, snižuje hladinu tuku v krvi, má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami.

Než se pustíme do přípravy polévky, připravíme si zeleninu na polévku. Oloupeme, vydlabeme a pokrájíme patizon, oloupeme, pokrájíme petržel, nakrájíme pórek, rozebereme květák na malé růžičky.
Když máme zeleninu připravenou, pustíme do se přípravy polévky. Na Ghí orestujeme pórek, přidáme petržel, patizon, květák, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme 3-4 lžíce kysaného zelí. Do připravované polévky přidáme mletý kmín, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme nebo rozmačkáme, přidáme dle chuti Umeocet a dle chuti dosolíme. Umeocet je přirozeně slaný, tudíž doporučuji dosolit polévku až nakonec. Polévku ozdobíme oblíbenými bylinkami, které by nyní neměly chybět, například petrželovou natí, já ozdobila před servírováním polníčkem.

2016-09-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI