Květákový krém s praženými semínky zpět

Ingredience:
střední květák1 ksKonečně vývar zeleninový nebo 0,5 l domácího vývaru1 sklenicevoda1 l
máslo10 gmalá cibule nebo 1 velká2 ksstřední mrkev1 ks
česnek1 stroužekvajíčko1 ksnastrouhaný výraznější sýr (parmazán, ementál...) hrst
sůl dle chutipepř špetkaslunečnicová semínka hrst
Dochucení:
opražená uzenina dle potřeby
střední květák 1 ks, Konečně vývar zeleninový nebo 0,5 l domácího vývaru 1 sklenice, voda 1 l, máslo 10 g, malá cibule nebo 1 velká 2 ks, střední mrkev 1 ks, česnek 1 stroužek, vajíčko 1 ks, nastrouhaný výraznější sýr (parmazán, ementál...) hrst, sůl dle chuti, pepř špetka, slunečnicová semínka hrst, opražená uzenina dle potřeby

Příprava

Nastal další den, kdy jsem přemýšlela, jakou polévku opět uvařit. U nás doma totiž není týden, bez polévky. Možná bych to upřesnila, není den bez polévky.

Když jsem tedy procházela uličky v obchodě, tak jsem se rozhlížela, co pěkného mi padne do oka. A byl to květák. Krásný, velký, čerstvý, květák. Na nic jsem nečekala a skočila po něm. Obrazně řečeno samozřejmě.
 
Květákovou polévku vařím celkem pravidelně. Je to květáková polévka s uzeným masem vařená v uzeném vývaru. Recept naleznete ZDE.
Tuto polévku dělám hodně často, takže přišel čas na nějakou novou. V základu to obrovská obměna není, ale ve výsledku ano.
 
Tato květáková polévka je jemný krém bez smetany, s podchutí kvalitního vývaru. Já použila zaručenou kvalitu a to Konečně vývar. Zpestřená je opraženými slunečnicovými semínky.
 
Jemná chuť Vás zaručeně okouzlí, jak v létě, tak v zimě.
 
Nejprve si připravíme suroviny. Květák si rozebereme na růžičky a pokrájíme na cca 2 cm kousky. Mrkev nakrájíme na 1 cm kostičky. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli na malé kostičky. Nastrouháme si sýr a můžeme začít.
 
Zájemci, kteří si chtějí polévku dochutit uzeninou, tak si jí nakrájí na kostičky a v hrnci opečou. Dobrý je kousek uzeného nebo i švardsvaldská šunka. Opečenou uzeninu dáme stranou.
 
Poté do hrnce vložíme kousek másla. A přidáme cibuli.

Opékáme cibulku, tak dlouho, až bude lesklá, zesklovatělá.

Poté přidáme mrkev pokrájenou na kostičky a česnek pokrájený na plátky. Restujeme do zlatova. V tu chvíli přidáme pokrájený květák a chvilku restujeme. Cca 2 minuty.
 
Celé to zalijeme vývarem a 1 l vody. A vaříme do změknutí květáku. Cca 15 minut.

Já si jako přílohu připravila Focacciu. Recept ZDE. Dala jsem jí péct. Jednu část vždy peču v mé milované formě od Emile Henry a druhou klasicky na plechu. A pak porovnáváme, jaká je lepší. Samozřejmě, že ta z Emile Henry.

Když je květák měkký, tak ho tyčovým mixérem rozmixujeme. Když je polévka stále hustá, až kašovitá, tak přidáme trochu vody. Poté polévku osolíme. Cca 1- lžičky soli a opepříme.

A nyní smícháme vajíčko a nastrouhaný sýr. Vytvoříme si takovou kašičku. 

Když polévka bublá, tak do ní po lžičkách nakapeme směs sýra a vajíčka. Vytvoří se nám takové sýrové hrudky v polévce, které nám jí výborně dochutí.

A nyní si už jen na suché pánvi opražíme dvě hrsti slunečnicových semínek. Ty jsou v polévce opravdu dokonalé. Když začnou vonět, tak je sundáváme. Budou mít zlatavou, až hnědou barvu.
 
A můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku, zasypeme semínky a zájemci kouskem uzeného.
2015-05-15 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI