Ingredience: | |||||
hlíva pokrájená na klínky | cca 350 g | brambory | 4 ks | smetana | 1 kelímek |
mléko | 0,5 l | cibule | 1 ks | drcený kmín | 1 vrchovatá lžička |
posekaný kopr | velká hrst | hladká mouka | 2 lžíce | máslo nebo sádlo | 1 lžíce |
jemnější ocet | 3 lžíce | sůl | dle chuti |
Tento recept je inspirován krkonošskou polévkou známou jako "Zalítačka". Je to taková trochu ošizená kulajda, kterou mám fakt ráda a chtěla jsem vyzkoušet něco podobného a krajového abych si rozšířila repertoár a hlavně využít hlívu v takovéto polévce. Každopádně je výborná, originálně se do ní používají normální houby z lesa místo hlívy.
Kdysi jsem na tento recept někde narazila, zapamatovala si jméno a zhruba přípravu, ale už nevím, kde jsem na ni narazila a ani strejda google nepomohl. Nikoho v Krkonoších neznám, abych si recept ověřila a ani jsem v těchto končinách dlouho nebyla, že bych se zeptala. Takže pokud máte někdo originální recept na Zalítačku, tak budu ráda, když se s ním podělíte.
Brambory a cibuli nakrájejte na jemno. Do hrnce dejte máslo (sádlo), přidejte cibuli a zlehka ji opečte dosklovata, přidejte houby a ještě spolu s cibulí opékejte. Zalijte mlékem a litrem vody (nebo vývarem) a osolte. Vařte asi 10 minut a přidejte brambory a kmín, pak vařte dalších cca 5 minut. Ve smetaně si rozmíchejte mouku a vlijte ji za stálého míchání přes sítko do polévky. Provařujte na mírném plameni asi 15 minut. Před dovařením ochuťte octem a solí. Přidejte nasekaný kopr a povařte asi minutu.
Ocet jsem použila rakouský hesperiden, pokud nemáte, pak můžete použít vinný, rýžový nebo jablečný.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI