Na 1 litr polévky: | |||||
čerstvý kvásek | 120 g | sušené houby | hrstička | brambory | pár |
vajíčko | 2 ks | máslo | 1 lžíce | sůl | dle chuti |
drcený kmín | špetka | olej | pár kapek | voda | dle potřeby |
Kvásek není jen na pečení, přizvat ho můžeme i k vaření – třeba kysela. Kyselo je hodně tradiční podkrkonošské jídlo, které má mnoho lehce odlišných variant a jehož podoba se typicky přizpůsobovala kapse domácnosti.
Naše verze je založená na domácím, s láskou pěstovaném kvásku a voňavých houbách od babičky.
Začneme sušenými houbičkami. Ty si namočíme do studené vody, počítejme tak hodinku. Pro snadnější pozdější odměřování dáme zhruba 250 ml. Jakmile nám uběhne čas, houby i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme sůl a kmín a na mírném plameni povaříme – vaříme, dokud nejsou měkké. Odstavíme
Brambory uvaříme tak, jak to máme rádi.
Kvásek dobře rozmícháme v asi 800 ml studené vody. Mezitím nám malinko vychladly houby – vodu u nich necháme a přilijeme vodu s kváskem. Dobře mícháme a provaříme. Jakmile nám tekutina zhoustne, ještě v ní necháme rozpustit máslo pro lahodnější chuť. Poté ochutnáme a případně dosolíme.
Posledním prvkem je vajíčko – na kapce oleje ho lehce osmahneme.
Teď už stačí jen servírovat. Milovníci kyselých chutí si můžou dochutit kapkou octu.
Kyselo s čerstvými houbami se dělá úplně stejně, akorát vynecháme předmáčení a samostatné vaření hub. Houby jen nakrájíme a přidáme ke kvásku rozmíchanému ve vodě.
Ještě ke kvásku – ten se dá koupit nebo ho můžete dostat od nějaké dobré duše. Ovšem ten nejlepší je ten doma dělaný, takže pokud ho ještě nemáte, doporučuju!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI