Ingredience: | |||||
mrkev | 700 g | brambory | 400 g | cibule | 3 ks |
zeleninový vývar (voda) | 1200 ml | koření Čarodějka | 1 lžička | citronový pepř | 1/2 lžičky |
muškátový oříšek | špetka | miso pasta | 4 lžičky |
Stačí nám 3 ingredience, které jsou téměř vždy v každé kuchyni, a za chvilinku si můžeme dopřát tuto lahodnou polévku.
Mrkvička je skvělým zdrojem beta-karotenu (rostlinné barvivo). Karoteny jsou výborné antioxidanty. Pokud organismu chybí antioxidanty, zvyšuje se riziko vzniku rakoviny a klesá celková obranyschopnost organizmu. Mrkev obsahuje rozpustné i nerozpustné vlákniny, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Tyto vlákniny příznivě působí na vyprazdňování, čímž odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění zažívacího traktu. Mrkev působí močopudně. Mrkev patří mezi zásadotvorné potraviny. A díky dobrému zdroji provitamínu A a karotenu pomáhá se zrakovými problémy.
Při zvýšené konzumaci mrkve může dojít ke zbarvení kůže do oranžova, což doma pozorujeme zejména u našich psích slečen.
Polévku můžeme ještě dochutit citronovou šťávou, mrkvička je totiž velmi sladká.
Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme mrkev a brambory nakrájené na kostičky. Chvilku restujeme a přidáme koření.
Přilijeme 1,2 litru zeleninového vývaru nebo vody.
Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu a rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme.
Polévku podáváme posypanou semínky a klíčky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI