Ingredience: | |||||
mrkev | 500 g | šalotka | 1 ks | česnek | 1 stroužek |
čerstvý zázvor | cca 2 cm | červená paprika | 2 lžičky | červená čočka | 100 g |
vývar | 700 ml | Ghí nebo jiný tuk | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | smetanový sýr (Lučina, Palouček...) | na nočky | petrželka | k dozdobení |
chilli paprička | 1 - 2 ks |
Dnešní obědová polévka měla za úkol dostat do dětí trochu luštěnin a jelikož byla červená čočka pěkně schovaná, tak se úkol i splnil. Polévka patří do další řady našich přesnídávkových, tedy takových těch poctivých a hustých polévek. Skvěle chutná s nočky ze smetanového sýra, posypaná čerstvou petrželkou a pro ty z vás, kteří mají rádi trochu toho pikantního, doporučuji přidat nasekanou chilli papričku.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. V tlakovém hrnci si na Ghí orestujeme nakrájenou šalotku a mrkev. Jakmile začne zlátnou, tak přidáme česnek a nastrouhaný zázvor a orestujeme. Zaprášíme červenou paprikou a krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme od bodu varu cca 10 minut. Poté opatrně otevřeme, vsypeme červenou čočku a povaříme dalších cca 3-4 minuty. Osolíme a opepříme.
Poté stáhneme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Podáváme s nočky ze smetanového sýra, posypané nasekanou petrželkou a kdo má rád pálivější, tak přidá nasekanou chilli papričku.
Inspirace: časopis F.O.O.D., duben 2016
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI