Ingredience: | |||||
oloupaná mrkev | 1 kg | sůl | dle chuti | citronový pepř | dle chuti |
chilli | dle chuti | koriandr nebo bazalka (fialová) | dle chuti | zakysaná smetana nebo hustý jogurt | dle potřeby |
mletá kurkuma | 1 lžička | muškátový oříše | špetka | mletý koriandr | 1/2 lžičky |
mletý badyán | špetka | skořice | špetka | kokosové mléko | 1/2 konzervy |
zeleninový vývar | cca 1 l | sezamový olej | dle potřeby |
Jaro je ideálním obdobím na různé zeleninové polévky, které s přehledem nahradí oběd. Jednak na jaře ještě nebývá horko, že bychom potřebovali ochladit studenými polévkami a za druhé čerstvá zelenina s daleko lepší chutí se na jaře dá koupit pomalu kdekoliv na trzích apod. Takže proč si nenachystat obědovou sytou polévku z mrkvičky laděnou trochu do indické kuchyně? Je jednoduchá, zahřeje a provoní vaší kuchyni orientem.
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C na tradiční pečení a plech vyložíme pečícím papírem. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty vyskládáme na plech. Lehce osolíme, dobře opepříme citronovým pepřem a zakapeme trochou sezamového oleje, promícháme a dáme na cca půl hodinky péct. Tak aby mrkev krásně zezlátla a byla místy víc opečená.
Nyní přendáme mrkev do hrnce, přidáme koření - badyán, kurkumu, koriandr mletý a muškátový oříšek - a minutku opékáme, poté zalijeme vývarem tak, aby byla mrkev lehce ponořená, a vaříme do měkka. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem umixujeme polévku krásně dohladka. Přidáme kokosové mléko a poté pokud je třeba ještě trochu vývaru, aby měla polévka ideální konzistenci - hustší,ale ne jako kaše.
Dochutíme solí a chilli, nyní už jen podáváme s trochou bazalky nebo koriandru a lžící zakysané smetany či jogurtu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI