Ingredience: | |||||
kuřecí vývar + 0,5 l vody | 1 l | máslo | 1 lžíce | velké mrkve | 2 ks |
větší brambora, typ C | 1 ks | nastrouhaný zázvor | cca 5 cm | smetana / zakysaná smetana | 1 kelímek |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | na sucho opečené tousty nebo krutony | k podávání |
Tuto polévku si musíte udělat alespoň jednou za zimu. Když přijdete vymrzlí z procházky, zalezte pod deku a pěkně si ji vychutnejte. Krásně vás zahřeje a zázvor vás navíc ochrání před chřipkou, rýmou a nachlazením. Tento kořen je stále pro některé lidi exotickou surovinou a bojí se ho používat. Já ho mám moc ráda a kromě polévky z něho dělám sirup, přidávám do mnoha asijských pokrmů a dokonce ho najdete v mnoha staročeských receptech. A věděli jste, že si zázvor můžete vypěstovat doma v květináči? Stačí dát do hlíny kousek oddenku s pupeny (pupeny nahoru) a dát na slunné a teplé místo. Za několik týdnů vám začne růst a vy se můžete těšit na úrodu. Navíc ho pak znovu můžete zasadit a to opakovat dokud vás to bude bavit.
Pojďme ale na slíbenou polévku.
Mrkve a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostky. Máslo rozehřejte v hrnci a mrkev s bramborem na něm opečte. Přidejte nastrouhaný zázvor. Opečte ještě cca půl minuty a zalijte vývarem s vodou. Vařte na mírném ohni cca 20 minut a pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku poté ještě propasírujte přes cedník (v zázvoru jsou vlákna, která by vám mohla v polévce vadit). Přilijte smetanu, dochuťte solí a přidejte i špetku pepře. Pokud přidáváte zakysanou smetanu, pak nejdříve promíchejte v misce trochu polévky se smetanou a teprve pak ji vraťte zpět do hrnce.
Podávejte s opečeným toustem nebo krutony.
Polévka je také výborná doplněná strouhaným cheddarem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI