Ingredience: | |||||
devět druhů divokých bylin | miska | cibule | 1 - 2 ks | pórek nebo miska brambor/mrkve | 1 ks |
máslo nebo ghí | dle potřeby | mouka (ječná) | dle potřeby | zeleninový vývar nebo horká voda | dle potřeby |
alpská sůl | dle chuti | čerstvě mletý pepř | dle chuti | muškátový oříšek | špetka |
Tradiční německá polévka z devíti jarních bylin, nejčastěji připravovaná na Zelený čtvrtek. Původně však její historie sahá až do dob pohanských a oslav jarní rovnodennosti. Velikonoce jsou už za námi, ale ochlazení s deštěm prospělo všem zeleným natím a výhonkům! A tak jsem dopoledne na procházce s dětmi nasbírala, co se našlo. Od každé jedlé bylinky trochu, více než devět, ale to nevadí.
Na ghí osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou, kterou pak lehce osmažíme - jíška. Vhodíme nakrájený pórek nebo brambory, přidáme nasekané byliny, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dalšími jedlými lístky nebo květy, můžeme si připravit také chlebové krutony.
Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.
Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern:
sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album
Zdroj inspirace: http://www.paukertova.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI