Ingredience: | |||||
nakrájená zralá rajčata/rajčata z plechovky | 400 g | fazolky adzuki | 100 g | třtinový cukr | 2 lžíce |
sůl | 3/4 lžičky | drcený pepř | špetka | větší cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek | muškátový oříšek | špetka | drcený kmín | špetka |
drcené lístky oregana | 1/2 lžičky | nastrouhaný parmazán | 70 g | čerstvé lístky bazalky/bazalkové pesto | dle chuti |
rostlinný olej | 1 lžíce | pečivo k polévce | dle chuti |
Slyšeli jste už někdy o fazolkách adzuki? Jsou to malé fialové sestřenky fazolek mungo a používají se ve své domovině hlavně na sladký způsob. Vyrábí se z nich zmrzliny, náplně do rýžových knedlíčků a buchty. Jindy například právě dnešní rajčatová polévka, kterou jsem si hodně upravila. Pustila jsem uzdu fantazii a poevropštila si polévku o parmazán. Snad vám bude chutnat stejně jako nám!
Fazolky si dáme do misky s vodou máčet minimálně na 12 hodin, poté promyjte a vodu slijeme. Na jemno nakrájenou cibulku a česnek osmahneme na lžíci oleje ve větším hrnci. Přidáme fazolky a 300 ml vody a necháme 25 minut vařit.
Následně slijeme opatrně přebytečnou vodu (hladinu ponecháme zhruba 1 cm nad úrovní fazolek) a přidáme rajčata. Necháme vařit za občasného míchání dalších minimálně 10 minut.
Nyní můžeme vylovit pár fazolek na ozdobu, zbytek tyčovým mixérem rozmělníme dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme vodu, vývar, smetanu či trochu červeného vína (podle preferencí a aktuálních možností). Ochutíme solí, pepřem, bylinkami a stále ještě na plotně dosladíme cukrem.
V poslední fázi přidáme do horké polévky nastrouhaný parmazán. Pokud se nám zdá být polévka stále příliš kysela, dosladíme cukrem, pokud nám kyselost schází, zvýrazníme ji jablečným octem.
Servírujeme s bazalkovým pestem (či lístky čerstvé bazalky), nastrouhaným parmazánem, fazolkami a celozrnným pečivem. Přeji dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI