Ingredience: | |||||
pastinák | 300 g | jablečné pyré | 3 - 4 lžíce | brambory | 2 ks |
středně velká cibule | 1 ks | olej | 1 lžíce | voda | cca 300 ml |
smetana (sojová) | 2 lžíce | sůl | dle chuti | čerstvě mletý pepř | dle chuti |
petrželka | na ozdobu | ||||
Krutony: | |||||
cizrna | 1 plechovka | olivový olej | dle potřeby | uzená paprika | dle chuti |
sůl | dle chuti |
S pastinákem, lidově "pastiňákem" jsem se poprvé setkala úplně náhodou. Kupovala jsem v obchodě petržel a až doma jsem zjistila, že chutná nějak jinak... a ejhle, on to byl pastinák. Na první pohled vypadají podobně, rozdíl najdete především v chuti Pastinák má jemnější aroma, je sladší a připomíná spíš mrkev. Pastinák je výborný na přípravu polévek. Já jsem si ho oblíbila v kombinaci s jablíčky, které dodají polévce ten správný šmrnc. Na závěr přidávám do polévky pečenou cizrnu, která krásně křupe a nahradí tak klasické krutony.
Plechovku s cizrnou slijeme, propláchneme ji vodou a osušíme např. papírovou utěrkou. Cizrnu vsypeme do misky, přidáme olivový olej, uzenou papriku, sůl a vše pořádně promícháme tak, aby se cizrna v koření pěkně obalila. Nakonec cizrnu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 30 minut. Během pečení cizrnu na plechu párkrát promíchejte, aby se opekla ze všech stran.
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený pastinák, brambory a za občasného míchání restujeme cca 5 minut. Zeleninu zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme mixérem dohladka. K rozmixované polévce přidáme jablečné pyré, smetanu ochutíme ji solí, pepřem a krátce ji prohřejeme. Hotovou polévku naservírujeme do misek, posypeme opečenou cizrnou a ozdobíme petrželkou.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI