Ingredience: | |||||
ghí/máslo/olej | 2 - 3 lžíce | čerstvá šalvěj | hrst | čerstvé oregano | hrst |
česnek | 8 stroužků | velká červená cibule | 3 ks | velká žlutá cibule | 3 ks |
velká šalotka | 3 ks | mořská sůl | dle chuti | čerstvě namletý pepř | dle chuti |
zeleninový vývar | 2 l | ne úplně čerstvý kváskový chléb | pár plátků | ||
K podávání: | |||||
strouhaný sýr | 200 g | worcester/shoya | dle chuti |
Francouzi si cibulačku často vaří k nedělnímu obědu, nebo když si chtějí dát něco slavnostního, ale také ráno po noci s alkoholem. Cibulačka je jejich národní poklad. Tento recept je moc povedený. Kvalitní cibulový základ (výpek) dodá vývaru typickou příchuť. Já si přidala jak jinak ještě bylinky a domácí kváskový chléb. Je to opravdu poctivá polévka.
Na oleji nebo másle osmahneme lehce všechnu cibuli a česnek (nakrájené na kostičky), stáhneme na nejnižší stupeň, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přiklopíme se škvírou a dusíme až hodinu. Cibule by se neměly zbarvit do hněda, občas promícháme, aby se to nechytlo. Ke konci pak už odklopíme a necháme směs zezlátnout. Chce to trpělivost, ale polévka tím získá svou typickou chuť, vůni i konzistenci. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme ještě na mírném plameni asi 15 minut provařit. Chleba nakrájíme na kostky a opražíme nasucho v pánvi nebo opečeme v troubě. Podáváme posypané čerstvou cibulovou natí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI