Ingredience: | |||||
větší bulvový celer | 1 ks | řapíkatý celer | 3 stonky | střední mrkev | 1 ks |
střední petržel | 1 ks | velká cibule | 1 ks | máslo | silnější plátek |
mléko | 500 ml | voda (vývar) | dle potřeby | šťáva z jednoho pomeranče | dle chuti |
mletý bílý pepř | špetka | sůl | dle chuti | mletý zázvor | 1 lžička |
mletá pomerančová kůra | 2 lžičky | muškátový oříšek | špetka |
Polévka s celerem a řapíkatým celerem dochucená čerstvou pomerančovou šťávou. Tato kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení.
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na rozpáleném másle zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (mimo řapíkatého celeru) a osmahneme do světle hněda. Zalijeme mlékem a dolijeme zhruba stejným množstvím vývaru nebo vody. Osolíme a přidáme zázvor, pomerančovou kůru a muškátový oříšek. Přivedeme základ k varu a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Mezitím si nakrájíme na proužky řapíkatý celer a cca 5 minut ho povaříme ve slané vodě. Po této době ho slijeme a okamžitě důkladně propláchneme ledovou vodou, zachová si tak barvu i křehkost. Polévkový základ rozmixujeme tyčovým mixérem na jemno a případně ještě přecedíme přes sítko. Dochutíme pomerančovou šťávou a čerstvě mletým pepřem, a můžeme podávat. Povařený řapíkatý celer před podáváním v polévce krátce prohřejeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI