Pikantní celerová polévka zpět

Ingredience:
větší bulvový celer1 ksřapíkatý celer3 stonkystřední mrkev1 ks
střední petržel1 ksvelká cibule1 ksmáslo silnější plátek
mléko500 mlvoda (vývar) dle potřebyšťáva z jednoho pomeranče dle chuti
mletý bílý pepř špetkasůl dle chutimletý zázvor1 lžička
mletá pomerančová kůra2 lžičkymuškátový oříšek špetka
větší bulvový celer 1 ks, řapíkatý celer 3 stonky, střední mrkev 1 ks, střední petržel 1 ks, velká cibule 1 ks, máslo silnější plátek, mléko 500 ml, voda (vývar) dle potřeby, šťáva z jednoho pomeranče dle chuti, mletý bílý pepř špetka, sůl dle chuti, mletý zázvor 1 lžička, mletá pomerančová kůra 2 lžičky, muškátový oříšek špetka

Příprava

Polévka s celerem a řapíkatým celerem dochucená čerstvou pomerančovou šťávou. Tato kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení.

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na rozpáleném másle zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (mimo řapíkatého celeru) a osmahneme do světle hněda. Zalijeme mlékem a dolijeme zhruba stejným množstvím vývaru nebo vody. Osolíme a přidáme zázvor, pomerančovou kůru a muškátový oříšek. Přivedeme základ k varu a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Mezitím si nakrájíme na proužky řapíkatý celer a cca 5 minut ho povaříme ve slané vodě. Po této době ho slijeme a okamžitě důkladně propláchneme ledovou vodou, zachová si tak barvu i křehkost. Polévkový základ rozmixujeme tyčovým mixérem na jemno a případně ještě přecedíme přes sítko. Dochutíme pomerančovou šťávou a čerstvě mletým pepřem, a můžeme podávat. Povařený řapíkatý celer před podáváním v polévce krátce prohřejeme.

2014-12-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI