Ingredience: | |||||
dýně | 600 g | střední cibule | 1 ks | česnek | 3 stroužky |
vývar | 800 ml | zázvor | cca 1,5 cm | čerstvý koriandr | snítka |
kokosový olej | 2 lžíce | kokosové mléko | 4 lžíce | chilli | dle chuti |
citron | dle chuti |
Že máte rádi dýňovou polévku? No jasně, já taky! Obzvlášť podzim si bez ní neumím představit. Jakmile končí léto, i bych z toho měla depku. Jenže pak je venku sychravo, do toho voní dýňová polívka a já si říkám, jak jsem jen mohla zapomenout, že jsou ty podzimy takhle super? Jenže... Kolik druhů dýňových polívek vaříte? Přiznám se bez mučení, že já jen jednu, leč s lehkými obměnami. Takže jsem první letošní dýňovku vzala pěkně z gruntu. Přidala jsem chilli a kokosový mlíko, stejně jako hafo koriandru a pro sichr i kokosový olej. Už když jsem ji vařila, bylo mi jasný, že tohle bude něco úplně jinýho. Kokosový olej mi krásně voněl pod nosem už od začátku vaření, a když jsem pak počas vaření ochutnávala, bylo to překvápko - tyhle vůně a chutě si fakt sedly. Díky kokosovýmu oleji a mlíku spolu s koriandrem a zázvorem Vám bude tato polévka asociovat chutě Asie, a přesto nepřebijí vyváženou chuť dýně, která polévce dominuje. O tom, že tohle se podařilo, svědčilo i to, že jsem ani neměla dovařeno a Kocour mi stál ke konci za zády a domáhal se pravidelných ochutnávek. Taky si pak přidal... Takže, dámy, na tuhle polívku nalákáte i chlapy, ani nemrknete.
A víte co ještě? Suroviny na tuhle polívku jsem Vám nafotila s bujónem, abych se pak během vaření začetla do jejich složení. Já SLIBUJU, že na tomhle blogu se už žádná "zvýrazňovací kostka" neobjeví!!! Předně si upřesněme, že běžný masox, bujón a tyhle ty kostky nejsou substitut za vývar, ale ZVÝRAZŇOVAČ chuti. Mrkněte na složení, to budete koukat, co se podařilo do takovéto kostičky nacpat. Koukali jsme na to oba jako u vytržení - látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E631, E627), škrob, cukr, karamelový sirup a barvivo, palmový tuk, pšeničná mouka, kyselina citronová, maltodextrin a k tomu totální minimum čehosi z masa a zeleniny. Vlastně s těmahle dvěma položkama v kostce moc nepočítejte. Takže jsem mazala pro zeleninu a tuhle polívku dělala z vývaru, který kostku neviděl ani z dálky - protože už byly v koši. Popřemýšlejte nad tím a když už, kupte si hotový vývar, ale opravdu vývar! A pokud nepůjde jinak, vlastně jsem během přehrabování se v kostkách, narazila na kostky EDEN Wurzl, který jsou ještě akceptovatelný. Dobře, je tam palmový olej, ale tentokrát volíme menší zlo... Tak jdeme na to!
Nejprve si připravte zeleninový nebo kuřecí vývar. Pokud máte kupovaný, není co řešit, pokud si děláte svůj, asi Vám to nějakou tu chvíli zabere. Já jsem ho udělala víc, takže jeden den byla zeleninová polívka, druhý den tenhle krém. Následovně se můžete pustit do dýně. Máte-li kupříkladu dýni hokkaido, nemusíte ji zbavovat slupky. Jen ji pořádně omyjte, třeba za pomocí kartáče na zeleninu a nakrájejte na malé kostičky. Posléze si připravte další ingredience - cibuli nakrájejte najemno, česnek nalisujte, zázvor nakrájejte na tenké plátky, koriandr také nasekejte a chilli jakbysmet, na co nejjemněji to půjde. Jo, s tím chilli - podle Vaší chuti, tolerance pálivého anebo vůbec - je to Vaše polívka!
V hrnci rozehřejte kokosový olej a na něm nechte zesklovatět cibuli. Posléze přidejte vše ostatní - česnek, zázvor, koriandr a chilli. Takto duste pár minut za občasného promíchání. Jakmile uvidíte, že i kolečka zázvoru jsou měkká, přidejte dýni a zase jí dopřejte cca 5 minutek za občasného míchání. Závěrem přilijte všechen vývar a vařte dobrých 25 minut. Zkrátka, aby byla dýně úplně měkoučká. Dochucovat v této fázi nebude třeba, to až závěrem. Jakmile dýně změkne, odstavte hrnec z plotny a ručním mixérem (či jak jste zvyklí), udělejte z polévky hustý krém. Přidejte ještě kokosové mléko (nemusí to být nutně 4 lžíce, prostě podle chuti) a dochuťte polévku pomocí soli taktéž dle chuti. Servírujte ji s čerstvým koriandrem a rozhodně se nebojte tuto polévku zakápnout pár kapkami citronu nebo limetky, její chuť tím jedině zdokonalíte.
Málem bych zapomněla - semínka z dýně nemusíte vyhazovat. Oberte je od dužiny, rozprostřete na pečící papír, posolte a dejte do trouby při 150°C. Jakmile zezlátnou a na skus budou křupavá, máte parádní mlsání třeba na večer.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI