Ingredience: | |||||
malá cibule | 1 ks | česnek | 1 větší stroužek | cuketa | 100 g |
dýně Hokaido | 180 g | jemné ovesné vločky | 1 lžíce | smetana (12%) | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | dle potřeby |
máslo | dle potřeby | sušený zázvor | dle chuti | zakysaná smetana | k servírování |
Semínková dekorace: | |||||
slunečnicová semínka | dle chuti | uzená paprika | dle chuti | olej | kapka |
sůl | dle chuti |
Dnes jsem si stoupla do kuchyně a řekla si, že když je dnes tak typicky podzimní počasí, že musím, prostě musím vytvořit něco na blog. Že od té doby co jsem nastoupila do práce, to jde s mým vařením, focením a rozvíjením blogu dost z kopce. A jelikož nám k obědu chyběla jen ta polévka, vkládám právě ji.
V první řadě očistěte zeleninu. Cibuli, česnek a cuketu oloupejte. Cuketu a dýni zbavte semínek. Cibuli s česnekem nakrájejte na jemno, dýni a cuketu na větší kostky.
V hrnci rozpalte trochu oleje asi tak lžičku, přihoďte nakrájenou cibuli s česnekem a restujte dozlatova. Pak přidejte pokrájenou cuketu, dýni, vločky a ještě vše chvíli restujte. Podlijte cca 4 dcl vody, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a vařte doměkka.
Pokud chcete polévce přidat na zvláštnosti, zkuste přidat trochu sušeného zázvoru.
Když je vše měkké, rozmixujte obsah hrnce na jemno, já používám tyčový mixér.
Na zjemnění přilijte trochu smetany, já použila asi tak 40 ml, ale záleží na vaší chuti. A pokud nedržíte štíhlou linii, můžete na úplný závěr přidat oříšek másla, tím polévka získá na hustotě, ale hlavně na chuti. Máslo nechte jen rozpustit, už nevařte.
Semínková dekorace
Na pánvi si rozpalte kapku oleje, přidejte semínka a míchejte, dokud nebudou semínka zlatavá. Pak přidejte špetku soli a uzené papriky. Důkladně rozmíchejte a stáhněte z plamene. Hotovo.
K servírování požijte noček ze zakysané smetany, restovaná semínka a můžete přidat i něco zeleného pro oko.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI