Ingredience: | |||||
České ghíčko bio | dle potřeby | malá bílá špičatá ředkev | 1 ks | malá ptržel | 1 ks |
celer | 40 g | malé brambory | 1 - 2 ks | česnek | 2 - 3 stroužky |
sůl | dle chuti | majoránka | dle chuti | tymián | dle chuti |
voda | 1,5 l |
Velmi chutná polévka, která zahřeje a zároveň se hodí při nachlazení. Bílou ředkev miluji jak do omáček, zálivek, tak polévek. Je to úžasná surovina, která má neomezené množství využití v kuchyni.
Ředkev je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek, například železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. Dále jsou zastoupeny silice, fytoncidní látky.
Fytoncidní látky jsou látky, které mají baktericidní účinek (ničí bakterie). Obsažené hořčičné oleje působí též proti bakteriím. Bílá ředkev je považována za účinný prostředek proti nachlazení a k posílení imunitního systému. Mimo to obsahuje mnoho vlákniny, která stimuluje střevní peristaltiku, čistí ji od usazených toxinů a kromě toho, že působí proti zácpě, má i močopudný účinek. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je ředkev vhodná také pro redukční diety.
Navíc úžasně chutná, skvělá je v polévce s květákem.
Očistíme si jednotlivé druh zeleniny a nakrájíme na kousky. Zeleninu orestujeme na Ghí, zalijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, tymián, majoránku, brambory, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše rozmixujeme dohladka.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI