Ingredience: | |||||
čerstvé listy mangoldu | 500 g | šalotka | 2 ks | česnek | 1 stroužek |
smetana (33% tuku) | 250 ml | máslo | 1 lžíce | rostlinný olej | 2 lžíce |
muškátový ořech | dle chuti | čerstvě mletý pepř | dle chuti | sůl | dle chuti |
vyzrálý sýr typu Pecorino | dle chuti |
Kdysi, ještě když jsem bydlela v Praze, jsem milovala špenátovou polévku v jedné pražské pizzerii. Byla smetanová s většími nasekanými kusy krásně zeleného špenátu, vonící muškátovým oříškem a lehce posypanou nějakým dobrým sýrem. Pěkných pár let už ji dělám velmi podobnou. Používám špenát nebo mladé lístky mangoldu, někdy jejich směs, podle toho, co je zrovna k dispozici. Pokud je neseženete, můžete použít mražený špenát listový (ne protlak).
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Mangold vysypeme do velké mísy a zalijeme studenou vodou. Lehce propereme a probereme listy. Po chvíli vodu slijeme a mangold ještě propláchneme pod tekoucí vodou. Dobře prohlédneme, a pokud objevíme ještě hlínu, tak znova propláchneme.
Mangold přidáme do vroucí vody a po půl minutě scedíme a ještě propláchneme studenou vodou, čímž zastavíme var a mangold zůstane krásně zelený. Mangold nasekáme a případně vyndáme tuhé stonky.
Na lžíci oleje necháme zprůsvitnět nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme nasekaný stroužek česneku a zalijeme hrnkem vody. Po minutě přidáme mangold a smetanu. Dolijeme tolik vody, aby byl všechen mangold ponořen. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku a pro zjemnění přidáme lžíci másla. Asi hrnek polévky rozmixujeme na jemný krém a vrátíme zpět do hrnce.
Podáváme s trochou sýr a krutony.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI