Ingredience: | |||||
velké červené papriky | 3 ks | středně velká cibule | 1 ks | neloupané stroužky česneku | 3 ks |
olivový olej | 1 lžíce | bobkový list | 2 ks | tymián | 1 svazek |
pepř | 1 špetka | sůl | 1 špetka | cukr muscovado | 1 špetka |
řecký jogurt | 1 ks | čerstvá bazalka na zdobení | 1 hrstička |
Včera jsem náhodou našla v krámě červené papriky za poloviční cenu. Rozhodně nejsem člověk, který by chtěl na jídle šetřit, ale výprodejové pulty s ovocem a zeleninou procházím opravdu pečlivě. Důvodů je hned několik. Třeba tropické plody k nám putují ve své podstatě nezralé, koupit poživatelné mango, avokádo, ale třeba i obyčejné kivi je často neřešitelný problém.
V momentě, kdy ovoce konečně dozraje a tedy i změkne, stane se pro neznalé zákazníky neatraktivní a tak ho prodejce vyřadí...a tehdy přichází moje chvíle a na náš stůl putuje opravdu chutné quacamole, a s radosti si dopřeji dobrý koktejl s čerstvým mangem.
Podobně je to ale i s plodinami pro nás relativně běžnými, jako jsou rajčata a papriky... Ta paprika co jsem koupila už pravda byla trochu unavená, ale vzhledem k tomu, že putovala do trouby a nakonec do mixeru.... tak na tom opravdu nezáleželo. Naopak na chuti se to odrazilo pouze v dobrém slova smyslu, protože byla o to sladší.
Nyní k samotné přípravě:
Papriky dejte pod rozpálený gril, nebo do trouby, průběžně otáčejte, tak aby se na celé ploše udělaly jakoby puchýřky, které klidně můžou být i černé.
Papriky ihned po vytažení z trouby vložte do mikrotenového sáčku a uzavřete tak aby se zapařily.
Částečně vychladlé papriky vyjměte ze sáčku a pečlivě oloupejte a očistěte od jadérek.
Společně s paprikami nechte několik málo minut grilovat do změknutí i neoloupané stroužky česneku.
Na rozpáleném olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájené papriky a ze slupek vymáčkněte grilovaný česnek.
Vše zalijte cca 1,5 litrem vody, přidejte bylinky, sůl a pepř. Vše povařte cca 15 min.
Z uvařené polévky vyjměte svazek bylinek a bobkové listy a polévku rozmixujte do hladké kaše.
Pokud je polévka kyselá, můžete dosladit špetkou cukru, dosolte a dokořeňte pepřem a chilli dle chuti.
Polévku při podávání zjemněte lžící řeckého jogurtu, nebo zakysané smetany a bohatě posypejte čerstvými bylinkami.
Podávejte s tousty.
Já jsem k polévce přidala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.
K této polévce jsem servírovala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI