Ingredience: | |||||
mungo fazolky | 170 g | střední mrkev | 2 ks | batáty | 100 g |
malý celer | 1/4 ks | saturejka | 4 - 5 snítek | šalvěj | 2 lžičky |
česnek | 1 stroužek | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
kuřecí vývar | 3/4 l | olej | dle potřeby | klíčky (mungo fazolky, čočka, vojtěška) na dozdobení | hrst |
Luštěniny mám ráda, ale mungo fazolky jsem objevila nedávno a hned jsem věděla, že je musím vyzkoušet. Protože u nás "frčí" polévky v jakékoliv podobě, rozhodla jsem se jako první zkoušku udělat polévku z mungo fazolek. Když jsem přemýšlela jakou bylinku do polévky zvolit, vybavila jsem si, že k luštěninám se hodí bylinky aromatické. Zvolila jsem tedy šalvěj a saturejku a byla to dobrá volba.
Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Vaříme pak v tlakovém hrnci.
V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batáty a celer. Vložíme snítky saturejky a přidáme sušenou šalvěj. Poté zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby fazolky neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme. Je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod.
Polévku ještě můžeme dozdobit klíčky.
Mungo fazolky nechte louhovat přes noc, minimálně však 8 hodin.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI