Nevím, která jiná zelenina může být ještě podzimnější. Podle mě dýně vyhrává na celé čáře. Svou barvou, chutí, vůní, když se peče. Před pár lety přebujely u dědečka na zahradě dýně Hokaido a od té doby k nim mám srdečný vztah. Ale na polévku použijte zase tu vaši oblíbenou, já jsem tentokrát zkusila dýni máslovou, která byla zrovna doma, a výsledek byl lahodnost sama.
I když nemám ráda česnek, tomu pečenému neodolám, protože ztratí veškerou pálivost a získá naprosto jinou chuť i konzistenci, je mnohem jemnější a třeba taková pomazánka je z něho dokonalá.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a položte na plech vymazaný pečicím papírem. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku nechejte vcelku. Potřete zeleninu trochou oleje a dejte péct, dokud není měkká, asi 30 – 45 minut. V polovině pečení vyjměte z plechu česnek, je hotový rychleji, tak aby se nespálil.
Upečenou dýni oloupejte (jen Hokkaido se loupat nemusí) a pyré dejte do hrnce společně s mrkví a česnekem. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte vodu nebo vývar a nechejte
vařit asi 10 minut. Nakonec polévku ještě jednou rozmixujte, aby byla hladší. Přidejte smetanu a skořici a osolte a opepřete podle chuti. Nakonec ještě pokapejte pár kapkami dýňového oleje.
K polévce se výborně hodí krajíc ořechového chleba s máslem. Vyzkoušeno a doporučeno všemi mými chuťovými buňkami.