Polévka z pečených rajčat a fenyklu s cizrnou zpět

Ingredience:
bulvy feniklu2 ksolivový olej100 mlstřední rajčata8 ks
chilli paprička1 kscibule1 ksčesnek3 stroužky
bazalka1 svazekzeleninový vývar1,5 lvařená cizrna200 g
pepř1 špetkasůl1 špetka
bulvy feniklu 2 ks, olivový olej 100 ml, střední rajčata 8 ks, chilli paprička 1 ks, cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, bazalka 1 svazek, zeleninový vývar 1,5 l, vařená cizrna 200 g, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka

Příprava

Kuchařek mám doma asi milion. V létě nejčastěji sahám po těch středomořských, taky kdy jindy v Čechách je dostatek sladkých a na sluníčku uzrálých rajčat, lilků a spol. V kuchařce Alla Fratelli: how to eat Italian, jsem našla tento recept na polévku z pečené zeleniny. A protože není většího milovníka fenyklu, než jsem já, nemohla jsem polévku nevyzkoušet. Krátkou recenzi knížky naleznete tady.Podobný recept už jsem zkoušela dle Yotama Ottoleghi a musím říci, že předpečení / grilování zeleniny posune obyčejnou polévku na božskou manu.

Troubu rozpálíme na 220 stupňů. Fenykly rozkrájíme na polovinu a ty poté na třetiny. Fenyklové lístky(? nebo jak se té nati říká) si nechám stranou na dozdobení. Rajčata rozpůlíme. Plech vyložíme pečícím papírem. Rajčata naskládáme řeznou stranou nahoru, fenykl rozložíme a přidáme i chilli. Zakápneme olivovým olejem a lehce osolíme. Pečeme v troubě cca 15 minut nebo i déle, fenykl i rajčata by měli zezlátnout a změknout. Jeden kousek fenyklu a pár rajčat si dejte stranou, zbytek použijte na krém.
 
Ve větším hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a na něm orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme pečenou zeleninu a zalijeme vývarem. Osolíme. Přivedeme k varu a rozmixujeme s bazalkou a velkou lžící cizrny na jemný krém. Zbytek cizrny necháme v polévce prohřát. Podle chuti ještě osolíme a lehce opepříme čerstvě mletým pepřem.
Polévku zdobím kouskem pečeného fenyklu, pečeným rajčetem, olivovým olejem, bazalkou a trochou čerstvé fenyklové nati.
2022-04-12 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI