Ingredience: | |||||
rajčata | 1 kg | fenykl | 2 menší bulvy | česnek | 4 stroužky |
semínka fenyklu | špetka | anýzová semínka | špetka | sůl | dle chuti |
pepř | špetka | strouhaný parmazán | 40 g | třtinový cukr | 1 lžička |
olivový olej | dle potřeby | voda | dle potřeby | fazole borlotti | 1 plechovka |
mražená kukuřice | 100 g |
Rajčata a fenykl jsou pro mě typicky letní zelenina. Když k nim přidáte trochu fazolí a kukuřice tak vám naopak vznikne hutná polévka, která vás zahřeje vy tyto studené zimní dny. Ačkoliv je zítra první adventní neděle, tak nás babička ještě stále intenzivně zásobuje rajčaty. Sice nestihly uzrát na zahradě, která je toho času již pod sněhem. Ona ale naplnila asi dvacet velkých lahví zelenými rajčaty a jablky a ty rajčata ji nějakým kouzlem stále dozrávají. Je jich vlastně tolik, že je nestíháme jíst. Proto přidávám recept na polévku z čerstvých rajčat.
Do pekáčku dejte rajčata nakrájené na poloviny. Pokud máte malá rajčátka, tak je nechte vcelku. Přidejte fenykl nakrájený na měsíčky a neloupané stroužky česneku.Zeleninu zakapejte olivovým olejem, posolte a přidejte pepř, fenykl a anýz. Vše nechte péct při 170 stupních přibližně hodinu až se rajčátka jakoby vyvléknou z kůže. Já se přiznám, že poslední rok používám na takové pečení remosku a nemůžu si ji vynachválit.
V momentě kdy je zelenina upečená, tak z ní vytáhněte česnek, který vymáčkněte ze slupky, z toho důvodu je dobré si pamatovat, kolik stroužků jste tam dali. Slupku z rajčat můžete jednoduše sloupnout, ale pokud ji tam necháte bude polévka rustikálnější. Veškerou zeleninu i se šťávou rozmixujte, přendejte do hrnce a zalijte přibližně litrem vody. Přidejte scezené fazole a kukuřici a vše přiveďte k varu. Teď už polévku nemusíte dlouho vařit stačí 5 minut. Do polévky zamíchejte parmezán, eventuálně dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI