Ingredience: | |||||
květák romanesco | 1/2 ks | cibule | 1/2 ks | česnek | 1 stružek |
římský kmín | 1/2 lžičky | kari | 1/2 lžičky | vývar | 450 ml |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olej | dle potřeby |
smetana | dle chuti | parmazán | dle chuti |
Mám pro vás ultrarychlý recept na polévku z romanesca, což je neskutečně fascinující rostlina, která vypadá jako zkamenělina. Roste v růžičkách uspořádaných do spirály a každá ta růžička tvoří ještě svoji samotnou spirálu. Fakt je to neuvěřitelná věc. Chutná jako květák s brokolicí dohromady (taky se jí občas u nás říká brokokvěták), ale směle ho můžete nahradit obyč květákem. Až ho potkáte na trzích, určitě se ho nebojte.
Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibulku, až začne růžovět. Mezitím si rozeberte romanesco na menší růžičky, pár nejhezčích si nechte na upečení. K měkké cibulce přidejte romanesco, prolisovaný česnek a koření. Chvíli míchejte než se to rozvoní. Pak zlijte vývarem, osolte a opepřete a vařte nějakých 10 - 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Brambory nakrájejte na malé kostičky a spolu se zbylými růžičkami je uvařte v jiném hrnci téměř do měkka, potrvá to asi pět minut. Přendejte je do pekáčku, pokapejte olejem a nechte v troubě pod grilem chvíli péct, aby brambory získaly kůrku a romanesco se opeklo lehce do hněda. Polévku rozmixujte, pokud chcete, můžete ji zjemnit dvěma lžícemi smetany. Nalijte na talíř a ozdobte opečenými bramborami a růžičkami romanesca a posypejte lžící parmazánu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI