Ingredience: | |||||
uzený hovězí jazyk | 1 ks | cibule | 1 ks | česnek | 3 stroužky |
bobkový list | 2 ks | nové koření | 5 kuliček | pepř | 8 kuliček |
libeček | 1 velká snítka | voda | dle potřeby | větší mrkev | 1 ks |
celer | 1 větší plátek (1 cm) | střední brambory | 2 ks | prolisovaný česnek | 4 stroužky |
sůl | dle chuti | zelená nať | dle chuti |
Různé vývary a polévky jsou moc fajn. Pojďme si tentokrát dát dobrou uzenou.
Jazyk opláchneme, podle velikosti hrnce rozkrojíme a dáme do hrnce.
Přidáme všechny ostatní suroviny, zalijeme vodou, aby byl jazyk ponořený, a slabým varem vaříme doměkka (v papiňáku 60 minut).
Měkký jazyk z hrnce vytáhneme, ponoříme na 5 minut do studené vody a sloupneme.
Vývar scedíme do druhého hrnce, doplníme vodou do celkového množství 1l a přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu.
Od doby varu vaříme pod pokličkou na slabém plameni 15minut. Dvě minuty před koncem přidáme prolisované stroužky česneku a podle potřeby dochutíme solí.
Od kořene jazyka ukrojíme 5 plátků přibližně 1cm silných, ty nakrájíme na kostičky a vložíme je prohřát do hotové polévky.
Rozdělíme do talířů a každou porci posypeme nakrájenou natí. Použijeme buď lahůdkovou cibulku, pažitku, nebo lístky petrželky.
Zbytek jazyka nakrájíme na plátky a můžeme podávat po studenu s hořčicí a kyselkou okurkou.
Nebo podávat jako druhý chod s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou.
Uzený jazyk je také dobrý v kombinaci s knedlíkem a křenovou omáčkou.
Já jsem k němu připravila šťouchané brambory a pyré z jablek a sterilovaného křenu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI