Polévka ze žlutého hrachu zpět

Ingredience:
žlutý půlený hrách1 hrnekcibule1 ksstřední mrkev2 ks
batáty nebo 2 malé1 ksřapíkatý celer3 stonkybobkový list2 ks
oregáno1 lžičkasůl1 lžičkaume ocet, sójová omáčka, kayenský pepř na dochucení
opražená nebo sušená naklíčená semínka na posypání
žlutý půlený hrách 1 hrnek, cibule 1 ks, střední mrkev 2 ks, batáty nebo 2 malé 1 ks, řapíkatý celer 3 stonky, bobkový list 2 ks, oregáno 1 lžička, sůl 1 lžička, ume ocet, sójová omáčka, kayenský pepř na dochucení, opražená nebo sušená naklíčená semínka na posypání

Příprava

Kouzlo této polévky spočívá v tom, že je velmi jednoduchá....

Tak se po delší odmlce hlásím s novoročním receptem. Protože mi Ježíšek nadělil novou knížku, rozhodla jsem se, že první recept bude právě z ní. No dobře, sama jsem si jí musela objednat, zaplatit a nechat poslat, takže jsem vlastně sama sobě Ježíškem...Překvápko to tedy nebylo, ale i tak jsem se na ní těšila.

Jedná se o knížku The New Enlightened Eating od Caroline M. DuPont. Caroline studuje a vyučuje celostní přístup ke zdraví již přes 20 let. Učí na kanadské škole přirozené výživy, a to především přípravu jídla - no řekněte, není to ideální job?

Knížku jsem zatím letmo prolistovala a zkusila jen jeden recept, takže bych nerada dělala předčasné závěry a hodnocení. Co mě ale zarazilo, bylo dle mého názoru, až přílišné používání krájených rajčat. Za prvé, většina lidí, kteří se zabývají celostní medicínou, rajčata kvůli kloubům nedoporučují a za druhé, rajčata z plechovky?! Are you kidding me?...Pomalu jsem měla obtíž najít recept, kde ta hliníková rajčata nejsou (teď možná přeháním). Je zřejmé, že rajčata Caroline velmi chutnají, ale uvítala bych více receptů bez nich...

Abych nebyla takový škarohlíd, inspirativně jsou některé recepty velmi zajímavé. Rozhodně se nelekejte množství používaných surovin. Také mě při prvním listování odradil sloupeček ingrediencí u každého receptu, který je vždy téměř přes celou stránku. Ale. Stránky jsou malé a suroviny jsou od druhé poloviny vesměs jen koření.

Kouzlo této polévky spočívá v tom, že je velmi jednoduchá. Žádné smažení cibulky, žádné složité kulinářské kreace. Večer dáte namočit hrách, ráno slijete, propláchnete, přidáte nakrájenou zeleninu, zalijete vodou a dáte vařit. Přidáte sůl, rozmixujete a hotovo. I proto, že se základ nezasmažuje je polévka velmi jemná, nasládlá, ale trochu nevýrazná. To ale nepovažuji za zápor, pro děti je ideální a dospěláci si přidají trochu ume octa nebo sójové omáčky. Já jsem si přidala i trochu toho Kayenského pepře, je přeci zima ne?

Postup:

Hrách nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit.

Druhý den hrách propláchněte, přidejte do hrnce na kostičky nakrájené batáty, mrkev, celer, najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, oregáno a zalijte vodou.

Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírném ohni, dokud se nebude hrách rozpadat. Trvá to poměrně dlouho, asi 1 a 1/2 hodiny. Pokud jste v časovém presu, vemte si na pomoc tlakový hrnec.

Ke konci vaření přidejte sůl. Sůl nedávejte hned na začátku, protože by se hrách dobře neprovařil

Vyjměte bobkové listy. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

Pokud je na vás polévka mdlá, přidejte ume ocet a sójovou omáčku, popřípadě kayenský pepř.

Podávejte posypané opraženými nebo sušenými naklíčenými semínky.

2014-02-26 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI