Ingredience: | |||||
velký pórek | 1 ks | středně velké brambory | 2 ks | zeleninový vývar | cca 900 ml |
mletý kmín | 1/2 lžičky | hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti |
máslo (nebo jiný tuk) | 1 - 2 plátky | hlíva ústřičná | 200 g | semínka (pražená slunečnicová) | dle chuti |
lístky salátu | dle chuti |
Někdo by řekl, že je to úplně obyčejná pórková polévka, ale pokud ji doplníte o hlívu ústřičnou a semínka, rázem se z ní stane chuťově velice zajímavá varianta pórkové polévky. A abych nezatracovala ani její jednodušší variantu, na té si s chutí pochutnají zastánci klasických krémových polévek. Tak už je jen na vás, jakou variantu si zvolíte.
Nejprve si omyjeme a osušíme pórek. Nakrájíme jej na malá kolečka. Brambory si okrájíme a nakrájíme na menší kostičky. Hlívu si pak také nakrájíme na tenké plátky.
V hrnci si na másle opečeme pórek nakrájený na kolečka a opékáme do mírného zhnědnutí (chuť pórku je pak výraznější). Na závěr pak posypeme kmínem a promícháme. Poté pórek zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí pórku a brambor (cca 10 - 15 minut).
Mezitím si na másle opečeme hlívu nakrájenou na proužky. Až bude křupavá a mírně zchladlá, tak osolíme.
Polévku pak pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému, a pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem.
Na pánvi si nasucho opražíme slunečnicová semínka.
Polévku pak servírujeme s opečenou hlívou, posypanou semínky, a pokud chceme, i s pár lístky námi oblíbeného salátu.
Inspirace: www.fresh.iprima.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI