Ingredience: | |||||
pasírovaná rajčata | 500 g | červená čočka | 100 g | velká cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | vývar nebo voda | cca 800 ml | bobkový list | 2 ks |
sůl | dle chuti | olej | dle potřeby |
"Maminko, já bych si dala rajčátkovou polévku." A tak maminka šla a udělala rajčatovou polévku. Do ní samozřejmě propašovala i červenou čočku.
V hrnci rozpalte menší množství oleje a začněte na něm opékat cibuli. S jejím úhledným krájením se příliš trápit nemusíte, neboť na závěr budete stejně vše mixovat, a můžete tedy zvolit i větší kousky. Na závěr před dopečením cibule do zlatavé barvy přidejte ještě na plátky nakrájený česnek a dokončete. Poté přisypte červenou čočku, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte koření, a pokud vaříte pro větší děti či dospělé, rovnou polévku také osolte, sůl se tak lépe vstřebá. Vařte do změknutí čočky asi 10 až 15 minut. Po uvaření vytáhněte koření, přidejte pasírovaná rajčata a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud budete chtít, můžete polévku ještě dosladit nebo naopak trošku přikyselit, podle toho, jak sladká rajčata jste použili.
Můj tip: Pokud máte rajčata kyselejší, uvařte s polévkou ještě kousek mrkve nebo dýně - obojí ji přirozeně dosladí a zahustí zároveň.
Při podávání se skvěle hodí polévku doplnit nějakým pečivem, já jsem například servírovala s kváskovou ciabattou dle tohoto receptu z webu Koření života. Je výborná a můžete si ji vymazlit dle svých představ. Nezapomeňte do hotové polévky na talíři přidat i pár kapek panenského oleje, který pozvedne nutriční hodnotu i chuť k dokonalosti.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI