Rajčatovo kokosová polévka s chilli a zázvorem zpět

Ingredience:
rajčata500 golivový olej2 lžícevelká cibule nakrájená nahrubo1 ks
zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky2,5 cmčesnek nakrájený na jemné plátky2 stružkydrcený římský kmín1 lžička
kurkuma1 lžičkabobkový list4 kskvalitní protlak100 g
kokosové mléko (1 plechovka)400 gvoda400 mlcukr1 lžíce
chilli paprička nakrájená na jemno1 kspepř dle chutisůl dle chuti
pražené kokosové vločky na ozdobu1 lžičkalístky bazalky nebo koriandru hrst
rajčata 500 g, olivový olej 2 lžíce, velká cibule nakrájená nahrubo 1 ks, zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky 2,5 cm, česnek nakrájený na jemné plátky 2 stružky, drcený římský kmín 1 lžička, kurkuma 1 lžička, bobkový list 4 ks, kvalitní protlak 100 g, kokosové mléko (1 plechovka) 400 g, voda 400 ml, cukr 1 lžíce, chilli paprička nakrájená na jemno 1 ks, pepř dle chuti, sůl dle chuti, pražené kokosové vločky na ozdobu 1 lžička, lístky bazalky nebo koriandru hrst

Příprava

Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace. 

Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí. 
Rajčata umyju a na jejich špicce nakrojím do kříže. V hrnci nechám vařit dostatečné množství vody a jakmile začne bublat, rajčata do ní vyklopím. Do mísy naliju ledovou vodu. Po půlminutě varu rajčata sliju a okamžitě přemístím do připravené ledové vody.
Postupně nabodávám na vidličku a loupu z kůže. Pokrájím na čtvrtiny a vykrájím "bubáky".

Na pánvi rozpálím olej a orestuji na něm cibuli, jakmile zesklovatí, přidám zázvor a česnek. 
Přidám špetku soli, pepře, chilli, 4 bobkové listy, kurkumu i římský pepř a lžíci cukru. Restuji cca 3 minuty.

Pak přidávám rajčata i protlak a promíchám. Následuje kokosové mléko a 400 ml vody (odměřuju použitou plechovkou od mléka). Vařím 15-20 minut.

Vyndám bobkový list a promixuju tyčovým mixérem. Kdo má rád hladké krémové polévky, může i propasírovat. Ochutnám, případně přidávám sůl, cukr nebo pepř, záleží jak máte rajčatové věci rádi vy.

Na suché pánvi jemně orestuju kokosové vločky. Ty pak nasypu na servírovanou polévku společně s bazalkou či koriandrem. Podávám s křupavou bagetou. 
2015-12-22 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI