Ingredience: | |||||
máslo | 1 - 2 lžíce | cibule | 1 ks | střední pórek | 1 ks |
mražený hrášek | 1 pytlík | drůbeží nebo zeleninový vývar | 500 ml | smetana ke šlehání 31% nebo kelímek zakysané smetany | 200 ml |
sůl | dle chuti | čerstvě mletý pepř | dle chuti | slanina a krutony | dle chuti |
Tak už nosím zimní kabát. Nejenom, že to značí příchod mýho nejoblíbenějšího období v roce, (no jo, já s tím ještě chvíli dám pokoj, nebojte!), ale hlavně je venku pěkná kosa!
Správnej čas na všechny možný polívky! Dneska si uvaříme bezvadnou hráškovou, kterou jen tak mimochodem, spousta lidí připravuje právě ke Štědrovečernímu stolu / nemůžu si pomoct!!
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přihodíme nakrájenou bílou část pórku a chvíli restujeme. Bacha, ať vám pórek nezhnědne, byl by nahořklej.
Pak přisypeme hrášek, vše osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Celý to přivedeme k varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.
Stáhneme plamen, přilijeme smetanu a polévku rozmixujeme třeba tyčovým mixérem. Můžeme jí přecedit přes jemnej cedník, aby byla krásně hladká, nebo nechat tak. Znovu na chvilku přivedeme k varu a necháme závěrečně probublat. Naposledy dochutíme a podáváme s vypečenou slaninou, máslovejma krutonama, nebo jen tak.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI