Ingredience: | |||||
mražený sekaný listový špenát | 400 g | brambory | 250 g | cibule | 1 ks |
smetana 12% | 100 g | vývar nebo voda | cca 300 ml | česnek | 1 stroužek |
olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | muškátový oříšek | dle chuti |
Špenát nebývá mezi nejoblíbenějšími dětskými jídly. Naopak polévky vesměs všechny děti milují. Špenátová polévka tedy musí být alespoň něco mezi tím – něco, co děti možná vezmou na milost.
V hrnci rozpalte trošku oleje a osmažte na něm cibuli. Vzhledem k tomu, že polévku budeme v závěru stejně mixovat na krémovou, nijak velmi se s tím párat nemusíte, a vezměte ji tedy klidně i více nahrubo. Než cibule chytne zlatavou barvu, oloupejte a na kostičky nakrájejte brambory, které pak v téměř hotové cibuli ještě trošku zasmahnete. Poté zalijte vývarem, stáhněte plamen a pár minut povařte, dokud vám nezačnou měknout brambory. Poté teprve do hrnce přidejte mražený špenát, abyste jej zbytečně dlouho tepelně neupravovali. Společně dovařte a až vše bude měkké, přidejte stroužek česneku (nebo i více – dle chuti) a tyčovým mixerem (nebo v koktejlovém nástavci robotu) rozmixujte na hladký krém. Vraťte do hrnce, zjemněte smetanou či mlékem, v případě potřeby ještě můžete i doředit dalším vývarem. Dle chuti dosolte a dolaďte troškou strouhaného muškátového oříšku.
Pokud budete chtít z polévky udělat hlavní chod, doplňte chlebem, domácími krutony či vejcem. Já jsem udělala jeho ztracenou variantu, která nejvíce lahodí oku, ale dětem bych z bezpečnostních důvodů uvařila spíše klasické vajíčko natvrdo. Hodí se i čerstvá jarní cibulka, jejíž lehce štiplavá chuť k polévce krásně ladí.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI