Ingredience: | |||||
máslo | 2 lžíce | menší cibule | 1 ks | česnek | 1 - 2 stroužky |
čerstvý špenát | 2 hrsti | mladé kopřivy | 1 hrst | zeleninový vývar | dle potřeby |
smetana na vaření 33% | 250 ml | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK. V tento den se v chalupách vařilo z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.
Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou. Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme provařit. Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI