Ingredience: | |||||
čerstvý špenát | 2 hrsti | mladé kopřivy | 2 hrsti | zeleninový vývar | 0,5 l |
smetana | 250 ml | máslo | 2 lžíce | menší cibule | 1 ks |
česnek | 1-2 stroužky | sůl | 1 špetka | pepř | 1 špetka |
Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK! V tento den se v chalupách vařilo, z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.
Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou.
Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami.
Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme povařit.
Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému.
Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI