Ingredience: | |||||
kysané zelí | 300 g | ostrá slovenská klobáska | 2 ks | cibule | 2 ks |
pepř | 2 - 3 kuličky | drcený kmín | špetka | sůl | dle chuti |
nové koření | 4 kuličky | bobkový list | 2 ks | hladká mouka | dle potřeby |
vývar nebo voda | dle potřeby | sladká a uzená paprika | špetka | kayenský pepř | špetka |
Já doma chodím denně na kysané zelí, jednak se po něm, ať ho jíte, kolik jíte, nespravíte a také proto, že bylo, je a bude vždy plné vitamínu "C " a má spoustu kladů pro naše zdraví. Ale manžel chtěl udělat něco teplého ze zelí a tak vznikla tato staročeská polévka, jen se přidala klobáska.
Cibulku vložíme do studené vody, prkénko, také namočíme do studené vody, aby krájení cibule nám netlačilo slzy do očí, a na oleji pak cibuli necháme zesklovatět. Přidáme na pánev orestovat kolečka klobásky. Vše posypeme oběma paprikami a rychle zamícháme. Vypneme, přidáme kysané zelí, zalijeme vývarem nebo vodou a necháme se špetkou drceného kmínu povařit doměkka. Z polévky odstraníme koření. Jíšku nepřidávám, jen trochu polévku zahustíme mouku, rozkvrdlanou a radši přes sítko, aby nevznikly kousky. Nakonec ochutíme solí a podle chuti dozdobíme bylinkami.
Z uvedeného množství surovin připravíte cca 2,5 l polévky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI