Ingredience: | |||||
větších rajčat | 8 ks | stroužky česneku | 2 ks | čerstvá bazalka | 1 hrst |
olivový olej | 1 dcl | sůl | 1 špetka | pepř | 1 špetka |
šalotka | 1 ks | čerstvé oregano | 3 snítky | kváskového chleba | 1 krajíc |
červený vinný ocet | 2 dcl | mléko | 1 dcl | voda | 0,5 litru |
kysaná smetana | 1 kelímek | uzený losos / sušená šunka | 1 plátek |
Poslední dny vládnou i u nás tropy. To je přesně příležitost pro to vyzkoušet v kuchyni něco nového a nezvyklého. Pro mě to byla tentokrát studená rajčatová polévka. Každý den mi teta podá přes plot misku čerstvých rajčat, zahrada je plná voňavých bylinek a pod střechou se suší čerstvě sklizený česnek, takže od nápadu k realizaci byl už jenom krok.
Rajčata překrojte na polovinu. Položte je na plech řezem nahoru, posypte natrhanými lístky bazalky a plátky česneku, vše zalijte olivovým olejem a dejte na hodinu a půl do trouby rozehřáté na 140 stupňů. Rajčata upečte do měkka, pokud se vám začnou pálit, stáhněte teplotu.
Z upečených rajčat posbírejte lístky bazalky Pokud máte čas a chuť, z rajčat sloupněte slupku, ale není to nutné.
Z chleba vydrobte kůrku, tu zalijte octem a trochou vody, aby se úplně rozmočila.
Rajčata společně s olejem a česnekem přendejte do mixovací nádoby, přidejte rozmočený chleba, oregano a šalotku nakrájenou na jemno. Vše zalijte vodou a mlékem a rozmixujte dohladka. Polévku osolte a opepřete dle chuti a nechte dokonale vychladit.
Podávejte ve sklenicích se lžící kysané smetany, kouskem lososa a opečenou kůrkou chleba.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI