Vývar: | |||||
voda | dle potřeby | skelet z kuřete | 1 ks | sůl | dle chuti |
čerstvě mletý peř | špetka | cibule, oloupaná | 1 ks | celý pepř | 6 kuliček |
nové koření | 4 kuličky | kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) | 200 g | zelený hrášek, mražený | 80 g |
máslo | 2 lžíce | hladká mouka | 40 g | muškátový oříšek | špetka |
smetana 30% | 200 ml | žloutek rozmíchaný se lžící smetany | 1 ks | nasekaná petrželka k podávání | hrst |
Játrové knedlíčky: | |||||
drůbeží neo králičí játra | 100 g | smetana 33% | 2 lžíce | vejce | 1 k |
sůl | dle chuti | mleý p epř | špetka | muškátový oříšek | špetka |
sušená majoránka nebo libeček | 1 lžička | strouhanka | 8 - 10 lžic | hladká mouka | na obalení |
Žemlové knedlíčky: | |||||
houska, nalámaná a namočená v mléce | 2 ks | změklé máslo | 1 lžíce | vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti | muškátový květ | špetka | nasekaná petrželka | 1 lžíce |
strouhanka | dle potřeby |
Kaldoun byl taková moje kuchařská meta. Moc jsem o něm slyšela, dlouho ho chtěla vyzkoušet a výsledek předčil očekávání.
Polévka je to poněkud pracná, ale rozhodně stojí za to. Je to jídlo, které si zaslouží čestné místo na svátečním stole. K tomuto receptu jsem našla inspiraci v časopisu Apetit a už jsme ho zvládli vyzkoušet i z kuřecího masa.
Nejprve jsem si uvařila pomalu táhlý vývar, který jsem scedila.
Na másle jsem udělala světlou jíšku, kterou jsem dochutila špetkou muškátového oříšku. Jíšku jsem rozvařila ve vývaru. Mezitím, co se mi vařila polévka, jsem si připravila knedlíčky.
Oba druhy knedlíčků jsem přidala do vařící polévky a ještě povařila. Nakonec jsem do polvéky přidala hrášek, smetanu a samozřejmě obrané maso a nakrájené drůbky.
Pokud nemáte skelet z kuřete je možné nahradit krky, hřbety + drůbky (srdce, žaludek, játra v celkovém množství minimálně 500g).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI