Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai zpět

Ingredience:
rostlinný olej2 lžícečervená kari pasta2 lžícestrouhaný galangal (zázvor)2 lžíce
citronová tráva2 stvolykafírové listy4 ksčesnek1 stroužek
malé chilli papričky1 - 2 kskuřecí vývar1/2 lkokosové mléko500 ml
rybí omáčkacca 3 lžícepalmový (třtinový) cukr1 lžícečerstvé žampiony (můžete i houbu shitake)4 ks
velký kuřecí prsní řízek1 ksšťáva z půlky limety + měsíčky k servírování dle chutisekaný koriandr hrst
rostlinný olej 2 lžíce, červená kari pasta 2 lžíce, strouhaný galangal (zázvor) 2 lžíce, citronová tráva 2 stvoly, kafírové listy 4 ks, česnek 1 stroužek, malé chilli papričky 1 - 2 ks, kuřecí vývar 1/2 l, kokosové mléko 500 ml, rybí omáčka cca 3 lžíce, palmový (třtinový) cukr 1 lžíce, čerstvé žampiony (můžete i houbu shitake) 4 ks, velký kuřecí prsní řízek 1 ks, šťáva z půlky limety + měsíčky k servírování dle chuti, sekaný koriandr hrst

Příprava

A zase je tu jeden asijský recept. Tentokrát jsem vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tato polévka není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejím hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti  náladě, obě varianty jsou skvělé.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou stranou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, naseknou chilli papričkou a limetou na dochucení.

TIP: Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka skvělá a krásně zahřeje!!

2018-03-22 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI