Ingredience: | |||||
cibule | 1 ks | mrkev | 3 ks | česnek | 2 stroužky |
kari pasta | 1 lžička | rajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce | 300 ml | červená čočka | 1 šálek (cca 150g) |
voda nebo zeleninový vývar | 1,5 l | rostlinné mléko nebo smetana | 2 dcl | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | šťáva z 1 citronu | dle chuti | sušená mrkvová a celerová nať | 2 lžíce |
olej | 2 lžíce |
Až moc dobře si pamatuju na ty doby, kdy jsem polévky nesnášela a každý plný talíř té divné tekutiny pro mě byl nepředstavitelná hrůza. Zlom nastal překvapivě s nástupem na střední školu. Já vím, říkáte si, že školní jídelny bývají to nejhorší a nepředvádí se tu žádná gastronomie...a ano, určitě máte pravdu. Ale dvě věci se té naší musely nechat, špekové knedlíky se zelím (ano, milovala jsem je a vždycky jsem na ně stála frontu) a polévky. Nevím, čím to bylo, ale právě na tomhle místě jsem zjistila, že je to vlastně docela dobré. A od té doby polévky miluju a nedám na ně dopustit.
Nejraději mám husté a krémové, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hooodně zeleniny. Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu! Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.
V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami. Vyzkoušejte!
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme. K orestovanému základu přilijeme rajčatovou passatu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.
Když je čočka a mrkev uvařená vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme tak dlouho, než budete spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí pepřem a bylinkami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI