Toskánská polévka minestrone zpět

Ingredience:
velká cibule1 ksvelká mrkev1 ksřapíkatý celer2 - 3 stonky
malá cuketa1 ksbrokolice5 růžičekbrambory4 ks
kapusta5 lupenůrajčata4 ksčesnek1 stroužek
velké bílé fazole1 - 2 hrtiolivový olej dle potřebyparmazán dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutivoda dle potřeby
velká cibule 1 ks, velká mrkev 1 ks, řapíkatý celer 2 - 3 stonky, malá cuketa 1 ks, brokolice 5 růžiček, brambory 4 ks, kapusta 5 lupenů, rajčata 4 ks, česnek 1 stroužek, velké bílé fazole 1 - 2 hrti, olivový olej dle potřeby, parmazán dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, voda dle potřeby

Příprava

Toto je jedna z nejznámějších Italských polévek, která původem pochází z Toskánska, se stala tak oblíbenou, že se postupně rozšířila po celé Itálii. Každý si do ní přidal zeleninu podle svého kraje a chuti. V Toskánsku se dává bílá fazole a zase naopak v Římě hnědá.

Jiní přidávají i těstoviny, které se vaří rovnou v polévce. Základní je, že polévka je velmi hustá a je tudíž obědová. Pokud přidáte těstovinu (orecchiette, mušličky, těstovinovou rýži,...), tak nechte polévku tak jak je. Pokud ale nedáte, tak odeberte 1/4, tu rozmixujte a vraťte zpět k polévce.

Veškerou zeleninu si očistěte a nakrájejte. Při vaření už nebude čas a je lépe to mít vše po ruce .

Cibuli, celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Zbytek zeleniny na středně velké kousky.
Z kapustových listů vykrojte středovou tuhou žílu a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek. Pokud nemáte dobrá zralá rajčata, tak raději použijte půl plechovky drcených rajčat.

Den předem namočené fazole propláchněte a uvařte v čisté osolené vodě.
Pokud nemáte čas, lze použít i velké bílé fazole z plechovky. Musíte však slít lák a fazole propláchnout.

Ve větším hrnci si rozpalte olivový olej, na kterém orestujte italský základ (cibuli, mrkev a celer) a jeden drcený stroužek česneku.

Později přidejte brambory a brokolici. Dvě minutky restujte a můžete vložit další zeleninu. Osolte a zalijte přiměřeně vodou. Pamatujte, že tato polévka má být hustá a tak vody dejte akorát.

Osolte, opepřete, a pokud chcete a máte možnost dát čerstvé bylinky jako je třeba tymián, tak klidně přidejte.
Polévku vařte na středním plamenu cca 20 minut.
Na talíři podávejte s trochou parmazánu a pár kapkami olivového oleje.

Dobrou chuť!

2016-10-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI