Ingredience: | |||||
kapří skelet + odřezky + hlava | dle potřeby | ||||
Zelenina do polévky: | |||||
mrkev | 1 ks | petržel | 1 ks | celer | kousek |
cibule | 1 ks | česnek | 2 stroužky | ||
Koření: | |||||
bobkový list | 1 ks | nové koření | 4 kuličky | pepř | 5 kuliček |
Bylinky: | |||||
malé listy šalvěje | 2 - 3 ks | tymián | snítka | petržel | snítka |
Na dokončení: | |||||
mrkev | 100 g | celer | 100 g | petržel | 100 g |
přepuštěné máslo | 3 lžíce | hladká mouka | 1 lžíce | muškátový květ | větší špetka |
šafrán | špetka | toustový chléb | na krutony |
Na Štědrý večer musí být na stole kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Kapr a salát je klasika, na tom není nic moc zajímavého, ale rybí polévku dělá každý trochu jinak.
Ta naše vznikla různým experimentováním, kdy jsem vlastně smíchala různé recepty na různé rybí polévky. A všichni si ji zamilovali, takže je s experimentováním konec.
V celé polévce je jenom jedna lžíce mouky na zaprášení zeleniny, ale pokud mouku nemůžete, stačí použít například kukuřičnou nebo ji úplně vynechat.
Polévka je totiž zahuštěná hlavně zeleninou a tak nehrozí, že se po štědrovečerní večeři budete cítit jako pumlíč. A bude i místo na cukroví.
Krutony do vánoční polévky dělám z toustového, a protože chci, aby to všechno o Štědrém večeru bylo co nejvíc slavnostní a hezké, vždy formičkou na cukroví vykrajuji tvary. Třeba hvězdičky nebo rybičky. Je to taková drobnost, ale každého to potěší.
Nezapomeňte si dát pod talíř šupiny pro štěstí, tady je můj vlastní recept na vánoční polévku:
Do hrnce vložte rybí odřezky, skelet a hlavu, ze které vyřízněte a vyhoďte žábry. Přidejte i jikry a mlíčí, zeleninu, koření a bylinky. Vše zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lžíci soli, přiveďte k varu a vařte 45 minut.
Po 45 minutách vývar přeceďte. Zvlášť na misku dejte obrané maso, mlíčí a jikry. Společně s trochou vývaru maso, mlíčí a jikry rozmixujte a nechte stranou, později se přidá do polévky.
Na jemném struhadle nastrouhejte celer, mrkev a petržel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte zeleninu a orestujte, trvá to tak 3 - 5 minut. Zeleninu zaprašte lžící mouky, krátce ještě orestujte a zalijte vývarem. Přilijte i ve vývaru rozmixované maso, muškátový květ a šafrán, 10 minut povařte, ochutnejte, podle chuti osolte.
K polévce připravte krutony z toustového chleba.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI