Voňavá bramboračka se žampiony zpět

Ingredience:
olej40 mlhladká mouka2 lžícevětší žampiony5 ks
zeleninový vývar (pokud nemáte, můžete použít kostku zeleninového bujonu)1,5 lstředně velké brambory3 ksstředně velké mrkve2 ks
větší celer1/4 ksmalá cibule1 kssůl dle chuti
pepř špetkamajoránka dle chutičesnek2 stroužky
petrželová nať dle chuti
olej 40 ml, hladká mouka 2 lžíce, větší žampiony 5 ks, zeleninový vývar (pokud nemáte, můžete použít kostku zeleninového bujonu) 1,5 l, středně velké brambory 3 ks, středně velké mrkve 2 ks, větší celer 1/4 ks, malá cibule 1 ks, sůl dle chuti, pepř špetka, majoránka dle chuti, česnek 2 stroužky, petrželová nať dle chuti

Příprava

Už jsem zmiňovala, že je bramboračka jedna z mých nejoblíbenějších polévek? 
Patří nejen k podzimu, ale také k chladnému jaru, kdy si chcete kuchyň provonět těmi poctivě nasbíranými hříbky a zahřát se dobrým jídlem po sychravé procházce.
Letos nás hříbky v lese za našim domem zklamaly, nebyla totiž žádná úroda, takže jsem musela do dnešního receptu zvolit žampiony. Škoda, není nad voňavé sušené houby nasbírané s láskou.
A už jsem zmiňovala, jak zbožňuji houbaření?
Od malinka je to pro mě na konci léta největší koníček, měla jsem dokonce svůj vlastní nožík, skládací rybičku (spousta z vás asi ví, o čem mluvím). Mám také slabší výlety do lesa, kdy donesu koš hořčáků, protože přece za ty roky poznám praváka od hořčáka, že ano.

1. Do velkého hrnce nalijte olej, zapněte sporák a přidejte hladkou mouku. Míchejte a udělejte zásmažku neboli jíšku. Trvá to pár minutek. 

2. Poté zásmažku zalijte 1,5l studeného zeleninového vývaru a důkladně promíchejte. (Pokud používáte bujon, tak 1,5 litrem studené vody)

3. Poté přidejte pepř celý, nakrájenou mrkev na kolečka, brambory na kostičky, celer, cibulku, žampiony a nechte cca 30-40min povařit.

4. Polévku osolte, opepřete mletým pepřem, přidejte majoránku dle chuti, dva utřené stroužky česneku a nasekanou petrželovou nať.

2015-10-12 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI