Zelńačka z jednoho hrnce zpět

Ingredience:
sádlo dle potřebycibule2 ksklobása2 ks
celý kmín1 lžičkabobkový list2 ksnové koření5 kuliček
pepř dle chutisůl dle chutisladká mletá paprika2 lžičky
hladká mouka3 lžícestudená voda1,5 - 2 lvelké brambory4 ks
sterilované bílé zelí500 gzakysaná smetana (jogurt 10%)1 kelímekcukr dle chuti
petrželka dle chuti
sádlo dle potřeby, cibule 2 ks, klobása 2 ks, celý kmín 1 lžička, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, pepř dle chuti, sůl dle chuti, sladká mletá paprika 2 lžičky, hladká mouka 3 lžíce, studená voda 1,5 - 2 l, velké brambory 4 ks, sterilované bílé zelí 500 g, zakysaná smetana (jogurt 10%) 1 kelímek, cukr dle chuti, petrželka dle chuti

Příprava

Jistě si říkáte proč z jednoho hrnce?
Odpověď je jednoduchá. Klasický postup při vaření této polévky je, že se vaří zvlášť zelí, brambory i jíška. Já osobně nejsem milovníkem mytí nádobí a tak jsem si zvolila jiný postup, který spolehlivě funguje.

Zelí se vařívalo odděleně od brambor z toho důvodu, že v kyselé vodě se brambory ne a ne uvařit.
A jíška, ta se přidávala až nakonec. Mouka se ale v polévce musí provařit důkladně, aby ztratila svou pachuť a nebyla na jazyku znát.

Co se týče klobásy, tak to je na vás. Já osobně preferuji bez papriky a kousky špeku uvnitř.

Papriku mám přímo z Maďarska a tak mi jí stačí jen dvě polévkové lžíce. Pokud máme jen takovou tu nahnědlou z obchodu, tak jí dejte více.

Klobásu na kolečka a cibuli nadrobno si orestujte na rozpáleném sádle. Jakmile je cibulka opečená (ne spálená) do hněda, tak přidejte sladkou papriku.
Paprika musí nasát tuk, aby dokonale pustila všechnu barvu.
Stačí orestovat 10-15 vteřin a hned nasypte i mouku. Vytvoří se vám krásná papriková jíška, kterou chvilinku zasmahněte. Nemusíte se už bát, že vám paprika zhořkne.
Vše zalijte studenou vodou a dobře rozmíchejte. Vložte brambory na kostičky a všechno koření.
Vařte přibližně deset minut, dokud brambory nezměknou.

Mezitím si připravte zelí. Můžete ho propláchnout vodou, ale já mám raději, když veškerá šťáva jde do polévky. Zelí si každopádně na několikrát překrojte, ať netaháte z polévky dlouhá vlákna zelí.

Když jsou brambory tak akorát přidejte i zelí a vařte cca 10 minut. Zelí bude uvařené, ale přesto krásně na skus. 

Pokud máte rádi v polévce smetanu, tak ji přidejte společně se zelím. Jestli ale máte rádi až kopeček na talíři, tak si ji nechte až na servírování.

Na závěr ochutnejte. Případně dosolte, dopepřete a můžete přidat i trochu cukru.

Já ho dávám pouze, když vím, že budou jíst i děti.

Kdo má rád polévku pikantní, muže v průběhu přidat chilli papričku či do základu použít trochu pálivé papriky společně se sladkou.

Podávejte s chlebem a ozdobit můžete třeba petrželkou.

Dobrou chuť  !

2016-04-26 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI