Zeleninová polévka s bílou ředkví, řasou kombu a čevenou čočkou zpět

Ingredience:
bílá ředkev250 gbatát1 kspetržel1 ks
květák100 gjarní cibulka1 ksřasa Kombu velikost poštovní známky
červená čočka loupaná2 hrstikmín špetkasůl dle chuti
voda1 lpetrželková nať dle chutikvalitní olej pár kapek
bílá ředkev 250 g, batát 1 ks, petržel 1 ks, květák 100 g, jarní cibulka 1 ks, řasa Kombu velikost poštovní známky, červená čočka loupaná 2 hrsti, kmín špetka, sůl dle chuti, voda 1 l, petrželková nať dle chuti, kvalitní olej pár kapek

Příprava

Ředkev je známý domácí prostředek proti nachlazení, ale pole její léčitelské působnosti je mnohem širší. Tato zelenina s bílou hlízou je příbuzná ředkvičce, není však tak rozšířena a má ostřejší chuť.
Do Evropy se rozšířila ze středomoří a už odpradávna je považována za účinný lék proti nachlazení.
Dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu.
Hořčičné oleje v ní obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují průjmy a nadýmání.
Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ideální potravinou pro hubnutí. Urychlí průchod natrávené potravy střevy a uvolní zácpu.
Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci (samovolný únik moči).
Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.
Bílá ředkev je bohatým zdrojem vitamínů C, B, E a minerálních látek jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra.

Očištěnou, pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce kromě jarní cibulky, zalijeme vodou, přidáme řasu kombu a přivedeme k varu, přidáme kmín a sůl. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina částečně měkká přidáme červenou čočku a pokrájenou jarní cibulku. Nakonec přidáme posekanou petrželovou nať již bez vaření a pár kapek kvalitního oleje kvůli vstřebatelnosti živin.

2016-03-10 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI