Ingredience: | |||||
kapusta | 1/2 hlávky | petržel | 2 ks | mrkev | 2 ks |
quinoa | 1/2 šálku | ghí/olivový olej | dle potřeby | čerstvý tymián | snítka |
čerstvá posekaná pažitka | 2 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
drcený kmín | 1/2 lžičky | zeleninový vývar nebo voda | cca 1 l |
Já prostě polévky miluju a nemohla bych bez nich fungovat! Jak jste na tom vy??
Polévky jsou navíc skvělým způsobem, jak zkonzumovat zase o nějaký ten kousek zeleniny navíc. Pro mnoho lidí je problém zařadit do jídelníčku zeleninu v syrové podobě, a právě zde jsou zeleninové polévky skvělou alternativou. Pokud je navíc doplníte o potravinu bohatou na bílkoviny, získáte vydatné jídlo plné živin, které skvěle poslouží například jako lehká večeře.
Mrkev s petrželí oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Kapustu důkladně opláchneme a pokrájíme jí na menší kousky, tak aby se snadno nabírali na lžíci. V hrnci si necháme rozehřát ghí nebo olivový olej a necháme na něm několik minut restovat kořenovou zeleninu. Ve chvíli, kdy se zelenina krásně rozvoní a začne lehce hnědnout, přidáme kapustu a ještě chvíli společně restujeme.
Takto připravený základ zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem, přisypeme propláchnutou quinou, kmín a tymián. Můžeme lehce osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až na úplném konci. Polévku přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud není quinoa hotová, bude to trvat cca 15 – 20 minut.
V momentě, kdy je quinoa i zelenina uvařená, máme téměř hotovo. Pokud máte rádi polévky raději hustější, je skvělé část rozmixovat. Stačí jen několik sekund promixovat polévku ponorným mixérem. Zachováte v ní celé kousky zeleniny, a přesto bude polévka krásně hustá.
Nakonec už jen polévku dochutíme čerstvou pažitkou, případně můžeme dosolit a dopepřit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI