Zeleninová polévka s vývarem z chřestu zpět

Ingredience:
řapíkatý celer135 gmrkev150 gkvěták200 g
batát120 gvývar ze zeleného chřestu1 lČeské Ghíčko dle potřeby
sůl dle chuti
řapíkatý celer 135 g, mrkev 150 g, květák 200 g, batát 120 g, vývar ze zeleného chřestu 1 l, České Ghíčko dle potřeby, sůl dle chuti

Příprava

Vylít vývar z chřestu by byl hřích, a tudíž jsem jej použila jako základ zeleninové polévky.

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Chřest je nízkokalorický (80 kJ / 100 g), ale přesto bohatý na vitamíny a minerály. Chřest je významným zdrojem vitamínu E, A, C, kyseliny listové a vlákniny. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, fosfor, vápník, železo a mangan. Chřest má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Chřest není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.

Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, batát a růžičky rozebraného květáku, zalijeme vývarem z chřestu, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme do hladka.

2016-05-06 Polévky

Poznámka

Polévku můžeme zjemnit rýžovou smetanou (nebo klasikou pokud tolerujete BKM), případně přidat jak vejce i smetanu, polévka bude krémová.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI