Ingredience: | |||||
řapíkatý celer | 135 g | mrkev | 150 g | květák | 200 g |
batát | 120 g | vývar ze zeleného chřestu | 1 l | České Ghíčko | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
Vylít vývar z chřestu by byl hřích, a tudíž jsem jej použila jako základ zeleninové polévky.
Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Chřest je nízkokalorický (80 kJ / 100 g), ale přesto bohatý na vitamíny a minerály. Chřest je významným zdrojem vitamínu E, A, C, kyseliny listové a vlákniny. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, fosfor, vápník, železo a mangan. Chřest má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Chřest není vhodný pro lidi trpící dnou díky vyššímu obsahu purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.
Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, batát a růžičky rozebraného květáku, zalijeme vývarem z chřestu, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme do hladka.
Polévku můžeme zjemnit rýžovou smetanou (nebo klasikou pokud tolerujete BKM), případně přidat jak vejce i smetanu, polévka bude krémová.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI