Ingredience: | |||||
čerstvé nevyloupané slávky | 1 kg | větší cibule | 1 ks | česnek | 3 stroužky |
cuketa | 1 ks | žlutá paprika | 1 ks | velká rajčta | 4 ks |
kvalitní rajčatové pyré | 1 lžíce | suché bílé víno | 2 dcl | olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | zelená petrželka | dle chuti |
drobné těstoviny (např. tarhoňa) | hrst |
Kdysi jsem někde četla, že mušle se mají jíst pouze v měsících, které končí v anglickém názvu na písmenko R. No a protože tu máme ten september a navíc jsme byli u moře, byly čerstvé slávky prakticky povinností v našem jídelníčku.
Pozitivum slávek je i jejich relativně nízká cena a dobrá dostupnost a proto si je můžete dopřát i v klidu domova.
Pokud máte kousek rybího filé, můžete přidat do polévky i rybu. Kdo má rád pikantní, tak přidá chilli. Polévku naopak můžete zjemnit lžící kysané smetany.
Pokud nekoupíte slávky již očištěné, tak je nejdříve očistěte pod tekoucí vodou a odstraňte ty, které jsou již otevřené.
Česnek a cibuli nakrájejte na drobné kostičky a rozdělte na dvě poloviny. Zbytek zeleniny omyjte, ale neloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky.
V hrnci několik lžic olivového oleje a na něm orestujte polovinu česneku a cibule. Na cibuli nasypte slávky a promíchejte. Slávky se začnou postupně otevírat a pouštět vodu. Přilijte bílé víno a lžíci rajčatového pyré a vařte cca 10 min.
V druhém hlubším hrnci opět orestujte zbytek cibule a česneku na olivovém oleji a přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte vodou, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do vařící se zeleniny nasypte suché těstoviny. Vše vařte doměkka.
Uvařené slávky vyloupejte. Ty které se varem neotevřely vyhoďte. Část slávek nechte v polovině mušlí na ozdobu. Vyloupané slávky i s vývarem přilijte dopolévky a vše dle chuti dosolte či dopepřete.
Podávejte s bílým chlebem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI