Ingredience: | |||||
středně velké mrkve | 2 ks | petržel | 1 ks | celer | 1/4 ks |
květák | 5 růžiček | brokolice | 5 růžiček | malá cibule | 1 ks |
středně velké brambory | 3 ks | máslo | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | směs sušeného koření (petrželka, libeček, pažitka) | dle chuti | ryba (mník, treska bez kostí, bez kůže) | 500 - 600 g |
smetana ke šlehání | 1 kelímek | voda nebo rybí vývar | dle potřeby | libeček | hrst |
olivový olej | dle potřeby | pečivo na krutony | dle potřeby |
Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou zkusím v rodině navrhnout jako štědrovečerní alternativu. Snad mi to projde.
Na másle si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3-5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vodu (případně vývarem), tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do zkřehnutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu na vaření a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem, přidáme nasekaný libeček a podávám s krutónky.
Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva. Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.
Inspirovala jsem se v časopise Albert 12/2013.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI