Ingredience: | |||||
kysané zelí | 400 g | uzená kotleta nebo kýta | 300 g | cibule | 2 ks |
velká brambora nebo 6 menších | 2 ks | sádlo | 2 lžíce | zakysaná smetana | 1 větší kelímek |
mořská sůl | špetka | drcený kmín | špetka | červená mletá paprika | špetka |
nové koření | 4 kuličky | černý pepř | 5 kuliček | bobkový list | 2 ks |
voda | 3 l |
Receptů na tuto polévku je nespočet. Každý ji dělá trochu jinak a každý si myslí, že ta jeho zelňačka je ta nejlepší.
Já mám zelňačku nejraději hustou, avšak nezahušťovanou, s kvalitním uzeným masem a zakysanou smetanou.
Nakrájejte cibuli na drobné kostičky a uzené maso na trochu větší kostky. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a na něm orestujte cibuli. Až bude cibule orestovaná, přidejte maso a přisypte trochu kmínu a stále restujte. Poté přidejte kysané zelí (to z Lidlu se nemusí proplachovat, ale kysané zelí ze sáčku raději propláchněte) a přilijte vodu. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Osolte a přidejte 3 polévkové lžíce mleté papriky. Ztlumte plamen a vařte hodinu. Po hodině vaření polévky, oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Dejte je do jiného hrnce s osolenou vodou a vařte je do změknutí. Poté je přidejte do uvařené polévky. Podle chuti dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI